Gironella retira els cotxes dels carrers de la vora del Llobregat i confina els veïns de la zona a casa

Gironella és un dels focus d’atenció al Berguedà des que s’han obert les comportes de la Baells. El riu Llobregat travessa amb força el municipi i, des de primera hora del matí, “l’aigua ja és a peu de carrer”, en paraules del regidor Lluís Vall. L’Ajuntament assegura que la situació està controlada i ha activat el pla INUNCAT en fase d’alerta.

Vall ha explicat a l’Aquí Berguedà que des de fa hores s’està demanant als veïns que viuen als carrers a tocar del riu que es confinin a casa. També s’està ordenant la retirada de vehicles dels carrers i s’està contactant amb els veïns de les masies aïllades per tenir-los localitzats.

A més, l’Ajuntament ha prohibit acostar-se als voltants del riu Llobregat i recomanen als veïns evitar els desplaçaments que no siguin estrictament necessaris.

Les primeres conseqüències de l’aiguat ja volen per les xarxes. La riera d’Olvan, per exemple, ha agafat per sorpresa alguns cotxes, a tocar de la Biblioteca de Gironella, a pocs metres de confluir amb el Llobregat.

WhatsApp Image 2020-01-23 at 10.44.04

Més avall, a Viladomiu, l’increment del cabal del riu fa que el Llobregat estigui a punt d’absorbir el canal que passa per la vora.

220.000 litres per segon surten de la Baells des de les 8 del matí

L’augment del cabal del riu és produït, en gran mesura, per l’obertura de comportes a la presa de la Baells. Des d’aquest dijous a les 8 del matí, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha començat a alliberar 220m3/s (220.000 litres per segon), segons ha informat el Consell Comarcal del Berguedà. L’ens demana que s’extremin les precaucions a la vora del riu Llobregat mentre durin les maniobres de desembassament.

L’increment del cabal de sortida a la Baells ja va començar ahir, dimecres, al vespre. El pantà es troba des de fa hores al límit de la seva capacitat, i la previsió de pluges ha obligat l’ACA a prendre mesures. Aquest dimecres al vespre va començar a alliberar 40m3/s i, més tard, va incrementar la quantitat fins els 75m3/s.

El cas és que aquesta nit les pluges a la comarca han estat gairebé ininterrompudes, i això ha obligat l’ACA a augmentar el cabal de sortida a primera hora del matí. Tot plegat fa que, inevitablement, el nivell d’aigua que baixa pel Llobregat sigui molt més gran que fa unes hores.

LABAELLS-DESEMBASSAMENT-2020

Les comportes obertes, a la Baells, aquest matí. RICARD CODINA

X