Així va ser l’epidèmia de còlera que va viure Berga l’any 1854

L’any 1854 Berga va viure epidèmia de còlera. Va començar el 10 d’agost d’aquell any i es va donar per acabada al cap de dos mesos i mig, el 25 d’octubre. Per culpa de l’epidèmia van morir 668 berguedans, més del 73% de les defuncions d’aquell any.

Tot això i més ho explica el regidor de Patrimoni, Ivan Sànchez, en la primera píndola audiovisual del projecte ‘Àgora. La resistència’, que, segons el propi regidor, vol “aprofitar el confinament per fer arribar un bri d’esperança i de patrimoni” a la ciutat. Sànchez reconeix que “començar el projecte recordant una epidèmia potser no és la millor manera d’animar la gent”, però matisa que el missatge és un altre: “Berga ha patit altres epidèmies i, com tot, el temps passa i la humanitat i la ciutat se’n surt”.

El projecte

‘Àgora. La resistència’ és el darrer projecte impulsat per l’àrea de Patrimoni Cultural i Museus de l’Ajuntament de Berga. La iniciativa neix durant el període de confinament i té la voluntat de continuar divulgant la història i el patrimoni de la ciutat mitjançant peces audiovisuals breus a través de les xarxes socials.

La proposta forma part del projecte ‘Àgora Cultural Berga’, iniciat el març de 2017. Al llarg d’aquests dos anys s’han fet una sèrie de conferències periòdiques, exposicions i visites guiades sobre diversos elements del patrimoni cultural berguedà. La situació d’emergència sanitària provocada pel coronavirus ha aturat la programació estable del projecte i, per això, ‘Àgora Cultural Berga’ s’ha reconvertit temporalment en ‘Àgora. La resistència’.

La iniciativa reinventada comptarà amb una sèrie de col·laboradors i col·laboradores que explicaran històries i fets quotidians relacionats amb el passat de la ciutat, que inclouen pandèmies i pestes, entre altres temàtiques. Es tracta de píndoles audiovisuals breus que es difondran a través del Twitter, Instagram, Facebook i Youtube d’Àgora Cultural i l’Ajuntament de Berga.

La iniciativa es complementarà amb un concurs de preguntes o quiz sobre el contingut dels vídeos. Aquest nou format de conferències es posarà en marxa properament i tindrà continuïtat durant el període de restricció de la mobilitat.