Salut

Els casos confirmats de coronavirus al Berguedà, per zones

Els casos confirmats de coronavirus al Berguedà, per zones

Primeres dades de la Generalitat sobre la incidència del coronavirus per Àrees Bàsiques de Salut (ABS), és a dir, segons el centre d’atenció primària de referència de cada persona. Al Berguedà, les noves dades permeten acotar una mica més on hi ha més contagiats per la pandèmia. El centre de la comarca és la zona més castigada pel virus i, de fet, un dels punts destacats de la Catalunya central, tot i que encara és molt lluny de les dades de la Conca d’Òdena.

L’Àrea Bàsica de Berga –que, a banda de la capital de comarca, inclou Capolat, Avià, l’Espunyola, Castellar del Riu, Cercs, Vilada, Borredà, Sant Jaume de Frontanyà, Castell de l’Areny, la Nou i Fígols- compta amb 32 casos positius de covid-19. Això, per comparar-ho amb la resta del país, significa que hi ha 142,3 casos per cada 100.000 habitants. La fórmula s’ha aplicat a totes les àrees bàsiques de Catalunya i permet veure com la pandèmia incideix en cada zona, ja que té en compte el nombre de contagis però també la densitat de població, de manera que 32 contagiats al Berguedà poden propiciar una ràtio molt més alta que 32 casos en una gran ciutat.

A l’àrea bàsica de l’Alt Berguedà –que inclou Gósol, Saldes, Vallcebre, Sant Julià, la Pobla, Guardiola de Berguedà, Castellar de n’Hug, Bagà i Gisclareny- hi ha 4 positius confirmats i una taxa de 29,8 casos per cada 100.000 habitants. A l’àrea del Baix Berguedà –que inclou La Quar, Olvan, Sagàs, Gironella, Casserres, Montclar i Puig-reig- s’hi han confirmat 8 casos, que propicien una taxa d’incidència de 66,5 casos per cada 100.000 habitants.

Montmajor forma part de l’àrea bàsica de Cardona, on s’han detectat 7 casos i una taxa de 68 positius per cada 100.000 habitants. Santa Maria de Merlès pertany a l’àrea bàsica del Lluçanès, que compta amb 8 positius i una taxa de 105 casos per cada 100.000 habitants. I Viver i Serrateix s’engloba dins l’àrea de Navàs/Balsareny, que ha detectat 10 casos i una taxa de 102,2 positius per cada 100.000 habitants.

Les darreres dades de casos confirmats a l’hospital de Berga apunten que hi ha 67 contagis. La xifra no és la mateixa que reflecteix el mapa interactiu del departament de Salut perquè el mapa té en compte els CAPs de referència dels contagiats, mentre que l’hospital informa dels casos que ha confirmat. És a dir, l’hospital pot haver confirmat casos a pacients o professionals que, en el mapa de la Generalitat, comptin en una àrea bàsica de fora de la comarca.

En comparació amb les quatre capitals

Fent un cop d’ull a les capitals de província, l’Àrea Bàsica de Berga registra una incidència del virus molt similar a la majoria d’àrees de la vessant Llobregat de la ciutat de Barcelona. La taxa de les àrees de Girona està per sobre de la de Berga. A Lleida, la xifra de contagis per àrees balla entre els 18 i els 32 però la taxa d’incidència és especialment alta (221,6 contagis per cada 100.000 habitants) al barri de Cappont. A Tarragona, de moment, s’hi ha detectat pocs casos i la taxa a totes les àrees es manté per sota els 50 casos per cada 100.000 habitants.

Consulta el mapa fent clic AQUÍ

Àrea Bàsica de Salut coronavirus COVID-19

Comentaris