Empreses

El 33% de les empreses del Berguedà s’han vist obligades a tancar pel coronavirus

El 33% de les empreses del Berguedà s’han vist obligades a tancar pel coronavirus
Un 74% de les pimes i autònoms de la comarca està patint dràsticament una davallada d'activitat. PIXABAY

Segueix la preocupació en el si de l’empresariat al Berguedà. L’Associació Comarcal d’Empresaris (ACEB) ha fet una nova enquesta a més de 150 empreses i autònoms que determina que un 33% dels negocis de la comarca s’han vist obligats a tancar per culpa del coronavirus. De fet, la mateixa enquesta constata que un 74% de les pimes i autònoms de la comarca està patint dràsticament una davallada en la seva activitat.

A banda, un 25% de les empreses berguedanes està tramitant o ha previst realitzar un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO), mentre que el 33% ha estat capaç de mantenir una part important de la seva activitat gràcies al teletreball.

Els empresaris enquestats han remarcat la incertesa que els provoca “la inseguretat jurídica envers el que es pot fer i el que no es pot fer, i també en relació al confinament total del a població”. Les empreses, assegura l’ACEB en un comunicat, estan patint “una situació molt complexa, adoptant mesures excepcionals i extremant mesures de prevenció i protecció dels treballadors. La majoria, expliquen, s’estan veient obligades a prendre decisions com el tancament o bé la transformació de l’activitat i el funcionament intern. Algunes fins i tot es plantegen si podran sobreviure a aquesta situació o què passarà amb els treballadors un cop s’hagi superat la pandèmia.

Els autònoms, entre els més afectats pel COVID-19

El febrer, al Berguedà, hi havia 3.439 professionals autònoms. Aquest col·lectiu figura entre els més afectats per l’aturada de l’activitat econòmica arran de la pandèmia del COVID-19 i l’estat d’alarma al territori espanyol. “Són el 17% de la població activa i se’ls hauria de donar les mateixes condicions que als empresaris en determinades situacions d’ERTO”, remarca el comunicat de l’ACEB.

Els reclams dels empresaris del Berguedà

Tenint en compte les dades anteriorment esmentades, l’ACEB considera que és necessari “implementar amb urgència mesures econòmiques per garantir al màxim la continuïtat econòmica, minimitzar els efectes negatius i garantir la supervivència de les pimes i els professionals autònoms”.

Per això, l’associació reclama la suspensió temporal de liquidacions fiscals com l’IVA, l’IRPF, l’impost de societat i de les quotes de la Seguretat Social. Totes aquestes mesures, diuen, podrien “alleugerir la pressió financera sobre les empreses de manera directa i eficaç”.

Altres mesures econòmiques que es podrien aplicar són la moratòria de pagament d’impostos i tributs; facilitar els ERTO per causa de força major a moltes més empreses i per als establiments que sense tenir l’obligació de tancar, veuen una reducció dràstica de la seva activitat; aplicar la bonificació del 100% de les quotes de la seguretat social per a totes les pimes; ajudes econòmiques directes i línies de crèdit per a les empreses.

En aquest sentit, la patronal d’empresaris considera que “les decisions de les administracions han de ser contundents” i s’han de prendre a temps, cosa que és clau perquè les conseqüències econòmiques de la crisi del coronavirus no siguin tan dramàtiques.

Servei d’atenció a les empreses

L’ACEB disposa d’un servei de suport i atenció a totes les empreses de la comarca que estan patint les conseqüències del COVID-19. Disposa de diferents canals:

  • Telèfon d’atenció per consultes relacionades amb la crisi del coronavirus: 93.822.14.04
  • Pàgina web específica que inclou recomanacions, criteris, recursos, mesures econòmiques i administratives, etc. que s’estableixin en relació amb aquest àmbit i s’actualitza diàriament.
  • Butlletí diari amb informació d’interès.
  • Atenció a consultes jurídiques, laborals, financeres, fiscals… al correu electrònic aceb@aceb.cat.

ACEB Berguedà coronavirus COVID-19 Empreses

Comentaris