El patronat de la residència de Bagà demana disculpes als treballadors i exposa quatre vies per evitar el tancament

El patronat de la residència Salarich Calderer de Bagà ha demanat disculpes als treballadors per la carta que els va enviar el cap de setmana passat. La circular destapava la crisi econòmica que el Covid-19 havia provocat a l’empresa i demanava el retorn dels treballadors de baixa per evitar el tancament. El patronat va demanar disculpes en una reunió amb treballadors, aquest dijous a la tarda, i explica en un comunicat que la carta “va ser un escrit desafortunat que no va saber transmetre el missatge que es volia donar”.

A la reunió d’aquest dijous hi van participar sis patrons, la direcció del centre, dos representants sindicals i una vintena de treballadors. Segons han explicat a l’Aquí Berguedà persones presents a la reunió, els patrons van recalcar que l’únic objectiu de la carta era “explicar per on passava l’empresa, sense ofendre ningú”. A banda van posar sobre la taula solucions a curt i mitjà termini.

La prioritat a curt termini és assegurar el màxim de llocs de feina i evitar “tant com sigui possible” les retallades en personal. Una de les idees que s’està treballant més intensament és l’aplicació d’algun tipus d’ERTO, però és una idea que s’ha d’estudiar ja que la residència és un servei essencial i és possible que l’administració no aprovi l’expedient.

L’altra via oberta és la negociació amb la Generalitat per augmentar el nombre de places públiques. Un dels presents a la reunió de dijous va ser Juan Carlos Delgado, referent de Comissions Obreres (CCOO) en matèria de sanitat a la Catalunya central. Delgado assegura que el sindicat està fent pressió a la Generalitat, en paral·lel a les converses que el patronat té amb l’administració: “Ara mateix hi ha 29 vacants i sabem que el territori les necessita, perquè hi ha demanda i llistes d’espera llargues”.

Aquestes llistes d’espera, però, són per a places públiques i, per això, és indispensable que la Generalitat doti de més places la Salarich Calderer perquè el centre ho pugui aprofitar per omplir les 29 vacants amb relativa celeritat. Però aquesta via és impossible d’executar a curt termini, ja que de moment la Generalitat impedeix noves altes en residències afectades per la Covid-19. “Ara no ens serveix de res, però facilitaria molt les coses quan la residència pugui rebre nous demandants d’atenció”, ha conclòs Delgado.

Quatre solucions a llarg termini

La reunió va servir per deixar diferències a un costat i obrir una via de negociacions per consensuar el futur de la residència. Aquest futur passa necessàriament per un canvi del model de gestió. Per això, el patronat va plantejar quatre possibles solucions.

La primera és una concessió de serveis, mantenint el patronat al capdavant del centre. La segona, la venda de la residència. La tercera,  la creació d’una cooperativa de treballadors, de tal manera que sigui el propi personal que gestioni la residència. I la quarta, que d’entrada és la que els sindicats veuen amb més bons ulls, és l’absorció de la residència per part de l’Ajuntament, de manera que el centre passi a ser públic.

A principis de la setmana que ve s’encetarà un cicle de reunions entre patronat i representants legals dels treballadors. D’aquestes reunions n’han de sortir solucions a curt, mitjà i llarg termini. El que està clar per totes parts és que el prioritari ara és salvaguardar els llocs de treball de la fundació, el principal agent generador de llocs de treball de l’Alt Berguedà.

X