Salut, Berga

Totes les etapes del Covid-19 a l’hospital de Berga, en dos mesos i dos dies

Totes les etapes del Covid-19 a l’hospital de Berga, en dos mesos i dos dies
L'hospital de campanya habilitat al Sant Bernabé, que finalment no s'ha utilitzat. CEDIDA PER L'HOSPITAL

L’hospital de Berga14 pacients ingressats amb diagnòstic de Covid-19 però només 5 d’ells han donat positiu a la darrera prova que se’ls ha fet. Les dades s’han estabilitzat en la darrera setmana després de protagonitzar la baixada que tant esperava tota la comarca. Des del 19 de març, l’hospital ha informat diàriament a través dels mitjans de comunicació de l’evolució del virus, i l’Aquí Berguedà ho ha actualitzat cada 24 hores en una infografia pròpia que radiografia les etapes de la pandèmia.

evolucio-covid-hospital-berga

El ‘boom’ inicial va fer tocar el col·lapse amb la punta dels dits

Tot i que els primers casos de coronavirus a l’hospital es van conèixer el 19 de març, la pandèmia va tocar sostre a principis d’abril, entre el dia 1 i 2. Entre el 19 de març i principis d’abril, l’afectació va créixer diàriament de manera gairebé ininterrompuda. Dels 4 ingressats del primer dia es va passar als 60 del dia 2 d’abril, és a dir, en quinze dies la xifra va créixer amb una mitjana de quatre ingressats nous cada dia.

En aquesta primera fase, a més, la majoria dels ingressats no podien rebre l’alta perquè havien de passar el període preventiu com a pacients ingressats. De fet, tot i l’allau d’ingressos, el 2 d’abril, només s’havien donat 19 altes de les més de 100 que ja s’acumulen a hores d’ara. Va ser en aquesta primera fase quan l’hospital Sant Bernabé va rebre la pressió hospitalària més gran que ha patit des de l’inici del brot.

L’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, va reconèixer en un reportatge de l’Aquí Berguedà que el centre havia arribat a estar amb només 2 llits a disposició de nous ingressats. En aquests moments, la direcció tenia coll avall que caldria utilitzar els 19 llits extra habilitats a la zona nova del centre com a hospital de campanya. L’Ajuntament també va arribar a planejar obrir hospitals de campanya a l’hotel Berga Park i al pavelló vell, tal com va explicar la pròpia Venturós a l’Aquí Berguedà.

Utilitzar els 19 llits extra o obrir els serveis annexes al Berga Park o al pavelló hauria augmentat la pressió cap al personal de l’hospital: hauria suposat més llits a atendre amb les mateixes mans que fins aleshores. Per sort, el dia 2 d’abril va ser el pic del Covid-19 a l’hospital. En menys d’una setmana, la xifra d’ingressats es va situar per sota dels 50 i l’hospital agafava aire.

Un mes d’estabilitat, abans de l’esperada caiguda

El problema era que, malgrat no haver-hi l’allau de casos que hi va haver la primera quinzena de pandèmia, hi seguia havent un degoteig més o menys constant de nous ingressats diaris. Això va fer que l’hospital passés un mes llarg entre els 40 i els 50 ingressats. Només es va poder baixar dels 40 en dos dies puntuals i la xifra va tornar a pujar en qüestió d’hores. Això impedia al centre poder tancar una de les dues plantes que destinava exclusivament al tractament de pacients diagnosticats de Covid-19. I així, fins la primera setmana de maig.

El 3 de maig va començar l’esperada caiguda. Aleshores hi havia 47 ingressats però, en menys d’una setmana, la xifra es va situar per sota dels 30 (8 de maig) i, a mig mes (15 de maig), el nombre d’ingressats es va estabilitzar per sota els 20.

Aquesta caiguda del nombre d’ingressats va permetre a la direcció de l’hospital tancar una de les dues plantes destinades a pacients Covid-19, el 9 de maig. L’avenç, primordial per recuperar la normalitat en les rutines de l’hospital, va ser possible gràcies a l’allau d’altes que es van donar en pocs dies i a la possibilitat de retornar alguns pacients a les residències d’on havien vingut.

Ara, l’hospital ha començat a reprendre alguns serveis que la pandèmia havia suspès temporalment. Un d’ells són les consultes externes, que es van reprendre dilluns. També s’han reprès algunes intervencions quirúrgiques, mentre l’atenció d’urgències recupera progressivament les xifres d’abans de l’arribada del Covid-19.

Des de fa una setmana la xifra d’ingressats diagnosticats de Covid-19 està per sota dels 20 però, d’aquests, ara mateix només n’hi ha cinc que han donat positiu en la darrera prova. La resta són persones que han donat negatiu però que han de seguir ingressades, o bé pacients que esperen el resultat de la prova.

Les defuncions, estabilitzades

També va ser en la primera fase de la pandèmia quan es van registrar més defuncions. De fet, de les 41 persones que han perdut la vida a l’hospital per culpa de la pandèmia, més de la meitat (24) van morir abans del 8 d’abril, en la fase més alarmant del brot.

Des de llavors la xifra de defuncions es va estabilitzar, més enllà d’un repunt a finals d’abril, quan van morir 6 persones en 4 dies. Aquest maig, però, la gràfica s’ha aplanat definitivament: prova d’això és que, segons les dades d’aquest divendres, 22 de maig, fa 11 dies des de l’última defunció a l’hospital a causa del Covid-19.

L’estabilitat de l’última setmana, tant en nombre d’ingressats com en defuncions, fa que a partir d’aquest divendres l’hospital passi a fer un informe setmanal dels casos, i no diari com fins. En els últims dies, els canvis diaris han estat mínims.

La recuperació del personal

A més, el centre ha pogut recuperar gairebé tot el personal propi, després de patir fins a 60 contagis de treballadors al llarg de la pandèmia. Per suplir aquestes baixes, l’hospital ha contractat més d’una trentena de persones per reforçar la plantilla. Ara alguns dels treballadors contagiats segueixen de baixa perquè la seva recuperació s’allargarà un temps, però la majoria s’ha pogut reincorporar. El darrer contagi entre la plantilla va ser el 21 d’abril.

Però tot i que el virus sembla que agonitza, el centre es manté amb peus de plom. En les properes setmanes, el govern estatal anirà aixecant progressivament totes les restriccions i els experts apunten que hi ha la possibilitat d’un rebrot en els propers mesos. Entrevistat per l’Aquí Berguedà, un dels treballadors del centre, Guillem Gonfaus, ho té clar: “Relaxar-nos no ho farem fins d’aquí sis mesos, com a mínim. Però cada dia estem més formats, i això ajuda a millorar la situació”.

coronavirus COVID-19 Hospital Hospital de Berga Hospital Sant Bernabé

Estic amb tu

Comentaris