“El cartell vol reforçar la idea que la Patum també es pot fer des de casa, encara que no sigui a la plaça”

La Patum Confinada també té cartell anunciador. L’ha fet la berguedana Ermínia Altarriba, per encàrrec de l’Ajuntament de Berga, i vol reforçar la idea -suggerida pel propi ajuntament- que “la Patum també es pot fer des de casa i, de fet, els patumaires la celebraran allà on sigui, encara que no pugui ser a la plaça”, segons ha explicat l’autora de la composició.

Altarriba ha explicat a l’Aquí Berguedà que va haver de buscar “una alternativa al dibuix” per fer el cartell: “Jo no soc il·lustradora i vaig pensar en l’exposició ClickPatum, que Berga va acollir fa anys”. I afegeix que “sense la seva predisposició [la dels impulsors de ClickPatum] no ho hauria pogut fer”. El resultat són “cinc escenes quotidianes que faríem habitualment a casa, però vestits de patumaires”. Segons Altarriba, “s’hi barreja la vida amb el fet patumaire”. I, per aconseguir-ho, ha tirat de fotografies fetes per ella mateixa a l’estudi, amb retocs digitals afegits a posteriori.

Per aconseguir el cartell final, Ermínia Altarriba va passar tres dies tancada a l’estudi: “Cada foto em va portar tres hores i més. Vaig passar moltes estones fotografiant, mirant-les a través de l’ordinador i modificant allò que no m’acabava de convèncer”. L’objectiu, diu, era donar als clicks “la màxima expressivitat possible”.

El cartell ha servit per anunciar els actes alternatius de Patum, després que l’Ajuntament decidís suspendre els actes habituals de Corpus davant la impossibilitat de mantenir les mesures de seguretat establertes per les autoritats. Els actes alternatius són, a grans trets, iniciatives per fer des de casa i actes simbòlics, com la interpretació d’un salt de Patum des del castell i l’entrega dels rams de les gegantes i l’àliga a les residències de la ciutat i al santuari de Queralt.

CARTELL PATUM CONFINADA