“La millor manera d’homenatjar al personal sanitari és evitar posar en risc la salut de les persones”

No hi ha Patum i, per tant, tampoc hi ha hospital de campanya ni dispositius especials d’emergència. De fet, la sanitat comarcal encara és lluny de la normalitat: s’han hagut de reestructurar tots els circuits interns d’hospitals, CAPs i residències. A banda, hi ha professionals que han estat contagiats i encara no s’han pogut reincorporar. Per tot això, les conductes inadequades poden comportar un retrocés en la desescalada del conjunt de la regió sanitària.

L’Ajuntament de Berga ha enviat el segon missatge de prudència i responsabilitat en les últimes 24 hores. Aquesta vegada, conjuntament amb el Patronat de la Patum i la Junta de Seguretat. Preocupen les celebracions espontànies que es puguin produir durant els dies de Corpus i, sobretot, preocupa que aquestes celebracions tornin a posar contra les cordes el sistema sanitari.

Un dels aspectes que preocupa més és la manipulació de material pirotècnic. En les últimes setmanes diversos berguedans a títol individual han comprat fuets de Patum i s’espera que els utilitzin per a celebracions espontànies.

El comunicat de l’Ajuntament, el Patronat i la Junta de Seguretat recorda que els fuets només poden ser utilitzats per persones majors de 16 anys. Per fer-ho, cal seguir mesures de seguretat referents a la distància i també requereix una formació específica. “En cas que es produeixi qualsevol tipus d’incident durant la manipulació i ús del material pirotècnic, la responsabilitat recau en la persona que ha efectuat la compra, així com en la persona que n’hagi fet un ús inadequat”, recalca el comunicat.

L’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, també s’ha adreçat a la població en un vídeo institucional, per parlar de les celebracions espontànies:

Respecte sanitari

L’hospital continua en alerta. Els treballadors, tant de l’hospital com de la resta de centres sanitaris de la comarca, continuen treballant de valent per fer front a aquesta pandèmia. Per això, l’Ajuntament apel·la de nou a “la responsabilitat individual i col·lectiva”. El Berguedà forma part de la regió sanitària de la Catalunya Central, que registra el nombre més elevat de contagis de Covid-19 per cada 100.000 habitants.

En els darrers tres mesos, més d’un centenar de persones han perdut la vida a causa d’aquesta malaltia. La situació sanitària és lluny de ser l’ordinària i, per això, es recomana “tota la precaució possible, per evitar el col·lapse dels diferents centres sanitaris que ja acumulen un volum molt important de feina durant els darrers mesos a causa de la pandèmia”. I el comunicat conclou així: “La millor manera d’homenatjar al personal sanitari és evitar posar en risc la salut de les persones”.

Corpus arriba mentre Berga segueix a la fase 2 de la desescalada. Aquesta fase limita les trobades de caràcter social aun màxim de 15 persones que no conviuen al mateix domicili, tant a l’aire lliure com a casa, mantenint sempre la distància social de 2 metres entre persones. També cal fer ús de la mascareta en espais oberts o tancats, on no sigui possible mantenir aquesta distància de seguretat.

El comunicat sencer: