L’exposició de la Patum a Sant Francesc, “un primer intent de dignificar la festa i les comparses”

La Patum és un pilot de gent que no tenen res en comú però fan Patum, és la llibertat absoluta”. Per això, Salvador Vinyes i Sílvia Massana, els dissenyadors de l’exposició de la festa que aquest divendres s’inaugura a Sant Francesc, han preparat una mostra “totalment intuïtiva i gens rigorosa”. La sala del convent que es va estrenar per l’exposició antològica de Joan Ferrer acollirà, ara, una mostra amb 124 elements de la comparseria patumaire, una quinzena de peces de vestuari, tres peces audiovisuals i una desena de textos.

És un aparador de la festa, on totes les comparses s’exhibeixen seguint l’ordre d’actuació a la plaça per Corpus. El regidor de Patrimoni Cultural i Museus, Ivan Sànchez, ha explicat en roda de premsa que l’exposició “és un primer pas per dignificar la festa i per fer que les comparses llueixin més”. Les comparses ja són a Sant Francesc i, de moment, s’hi estaran fins a finals d’any. Sobre la taula queda la possibilitat que el convent sigui la seva casa definitiva, tot i que el regidor Sànchez ha dit que en aquests moments no s’ha pres cap determinació. Això sí, en aquests primers mesos d’exposició, l’Ajuntament tampoc té previst fer cap tipus d’actuació a la Casa de la Patum, que ara ha quedat buida.

Una experiència integral

El projecte va més enllà de l’exposició. Pretén convertir-se en un producte patrimonial i turístic per dinamitzar l’espai, l’entorn i el comerç local. La mostra és el punt de partida que permetrà a les persones visitants endinsar-se en el coneixement de la celebració i descobrir els espais on es desenvolupa la festa a través de visites guiades. Això es complementarà amb una sèrie de tallers divulgatius per a tots els públics sobre la festa i l’elaboració de productes patumaires que es programaran durant els propers mesos.

A més, els comerciants repartiran uns 6.000 vals de 2×1 per a l’exposició als seus clients i els càmpings, uns 3.000 més. El president de Bergacomercial, Xavier Orcajo, ha destacat que “l’exposició ha de ser un eix vertebrador per a la dinamització global de la ciutat i de la comarca. Hem d’aconseguir que la gent que ens visita conegui La Patum i que la mostra tingui un retorn econòmic per a l’Ajuntament, però sobretot per a tots els sectors econòmics de la ciutat que es troben en un moment tant complicat a causa de la pandèmia”.

Recorrent els espais de La Patum

Fer un tomb pels carrers de la ciutat per descobrir què és La Patum, per viatjar als orígens de la festa i per viure els moments més trepidants d’una catarsi col·lectiva que va esdevenir Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO l’any 2005.

‘Espais de Patum’ és una visita guiada pensada per a què els visitants coneguin els espais que formen part de La Patum: la plaça de Sant Joan, on s’inicien els tirabols de les passades del vespre; el carrer de la Ciutat, artèria principal del centre històric que connecta amb la plaça de Sant Pere, escenari habitual de la festa; la plaça de la Ribera, on es vesteixen els Plens abans de convertir la plaça de Sant Pere en un infern de foc o la plaça Doctor Saló, on es pot contemplat el mosaic de La Patum. ‘Espais de Patum’ també és una visita per fer memòria històrica i repassar alguns del personatges patumaires que han configurat la festa al llarg dels anys.

La pandèmia, una crisi feta oportunitat

La pandèmia de la Covid-19 va comportar la suspensió de La Patum de 2020, però ha suposat una oportunitat per crear una exposició més ambiciosa. Inicialment, abans de la Covid-19, l’Ajuntament tenia en ment fer “una exposició de petit format” al Museu Comarcal de Berga durant els dies de Corpus, segons ha explicat el regidor Sànchez. L’objectiu era contrarestar que, durant els dies de Corpus no es podia visitar la Casa de la Patum.

Ara bé, amb la suspensió de la festa, l’Ajuntament va decidir transformar el projecte per convertir-lo en una gran exposició a Sant Francesc. De fet, els 15.000 euros que costa la mostra surten íntegrament de l’àrea de Patum i formen part de la partida de diners que l’Ajuntament s’ha estalviat aquest Corpus. La majoria, això sí, han servit com a injecció econòmica al pla de xoc municipal per reactivar la ciutat.

A més, una altra de les particularitats de l’exposició és que serà de pagament. L’entrada valdrà 5 euros, excepte per als menors de dotze anys, que tindran accés gratuït. Aquests diners, ha explicat Sànchez, retornaran íntegrament a l’àrea de Patum, de manera que l’exposició servirà per impulsar accions que potenciïn la festa.

La mostra s’inaugurarà aquest divendres, 10 de juliol, i el públic podrà visitar-la de forma gratuïta de 19:30 a 21:30h. Per accedir-hi es faran grups de 20 persones per garantir les mesures de seguretat per la Covid-19.

A partir d’aleshores, l’exposició estarà oberta de dimecres a diumenge, d’11 a 14h i de 17 a 20:30h. Pel que fa a les visites guiades, tindran un preu de 2 euros, es faran tots els dissabtes dels mesos de juliol, agost i setembre, a les 7 de la tarda, i caldrà fer reserva prèvia per telèfon (93 821 13 84). La primera visita es farà el 18 de juliol i el punt de trobada serà el convent de Sant Francesc.

Els primers detalls de l’exposició, en imatges

expo-patum-2

expo-patum-6
expo-patum-1
expo-patum