Mor l’Arlet, la nena de 6 anys de Cercs que lluitava contra el neuroblastoma des dels 18 mesos

Aquest dijous al matí ha mort l’Arlet, la nena de 6 anys de Cercs que des dels 18 mesos lluitava contra el neuroblastoma, també anomenat càncer del desenvolupament. Segons ha pogut confirmar aquest mitjà, la nena ha perdut la vida aquest dimecres a la tarda, després de quatre anys i mig lluitant contra la malaltia.

El seu cas va propiciar una allau de solidaritat a tot el Berguedà, amb la campanya ‘Tot és possible’, que pretenia recaptar els diners necessaris perquè l’Arlet pogués tractar-se als Estats Units, l’última opció que li quedava per sobreviure. Només hi ha 100 casos de neuroblastoma a tot l’Estat, i això fa que els millors tractaments clínics siguin a l’altra banda de l’oceà.

Inicialment, el cos de l’Arlet va encaixar molt bé el tractament contra el càncer a Catalunya, però el maig del 2019 va patir una recaiguda i va perdre una cama. El tractament postoperatori a Catalunya se li acabava el desembre passat. Després s’acabaven les vies de tractament al país, i això va empènyer els seus pares a demanar ajuda, a finals d’estiu. I així va sorgir la campanya ‘Tot és possible’.

De la campanya n’han sortit desenes d’activitats per recaptar diners per al tractament de l’Arlet. L’octubre passat, però, la nena va patir una segona recaiguda i la seva situació pel que fa al tractament previst va canviar. Amb tot, la família va insistir que la campanya havia de continuar per recaptar diners que aportin un gra de sorra a la investigació de nous tractaments. Així va ser.

El cas de l’Arlet va atraure una de les millors bandes del país, els Catarres, que van fer un concert a Cercs de manera totalment altruista. A banda, durant aquests mesos s’han organitzat tota mena d’activitats a la comarca, des de caminades, àpats, iniciatives nadalenques, un bingo solidari… Tot, de manera altruista i solidària.

L’Arlet se’n va, però deixa petjada. El seu cas ha servit per sensibilitzar la comarca dels problemes que tenen els malalts de càncer infantil per accedir a tractaments. Es tracta d’una reivindicació que fa anys que fan diverses associacions del país. Al Berguedà també n’hi ha una, Ginkgo, que des del seu naixement vetlla per explicar a la població la manca de recursos que tenen els investigadors de les malalties minoritàries i, en especial, dels càncers infantils.