L’Ajuntament de Berga haurà de pagar una primera demolició a la casa esfondrada al barri vell davant el silenci de la propietat

L’Ajuntament de Berga haurà de pagar una primera demolició a l’edifici esfondrat dissabte passat al carrer del Carme. Ho farà de forma subsidiària, després del silenci de la propietat, que des de fa anys en té la titularitat però no se’n fa càrrec malgrat la constant degradació de l’immoble. De fet, l’Ajuntament ja ha assumit el cost del desallotjament del veïnat de la zona, que encara no ha pogut tornar a casa: alguns dels veïns s’han traslladat a casa de familiars, però d’altres s’han reallotjat a l’alberg i l’Hotel Berga Park.

El regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament de Berga, Aleix Serra, ha explicat a l’Aquí Berguedà que la idea és fer “una primera demolició ràpida” a finals d’aquesta setmana que permeti als veïns desallotjats tornar a casa. Serra recalca que la demolició no suposarà l’enderrocament complet de l’habitatge, sinó una primera actuació que permeti reobrir el trànsit de forma segura i que la gent hi pugui tornar a viure sense perill.

L’enderroc total pot ser perillós i, abans, cal estudiar-lo a fons per evitar que baixin altres parets d’edificis tangents. Per evitar aquests mals majors, l’Ajuntament fa temps que va encarregar un pla estratègic a la Diputació de Barcelona. Aquest estudi servirà per tenir ben estructurada tota la informació de l’afectació de les cases en mal estat. Malgrat tot, un enderroc total és inassumible des de les arques municipals, i per això l’Ajuntament insisteix que cal la implicació d’administracions supramunicipals, com la Diputació o la Generalitat. Sense la suma d’aquests actors -assegura el regidor Serra-, serà impossible actuar en les desenes de cases fantasma del barri vell.

L’Ajuntament ha d’avançar uns diners que no sap si recuperarà mai

Aleix Serra ha recalcat que els últims anys l’Ajuntament ha perseguit els propietaris d’aquestes cases fantasma i ha emès diverses ordres d’execució per forçar-los a fer-se càrrec dels costos dels enderrocs o les actuacions necessàries per garantir la seguretat a la zona. En gairebé tots els casos l’Ajuntament ha topat amb el silenci de la propietat, que sovint és una entitat bancària que va haver d’assumir l’immoble després que les empreses que van comprar-los durant la bombolla immobiliària fessin fallida.

En aquest escenari rocambolesc, la llei dicta que ha de ser l’Ajuntament qui assumeixi subsidiàriament actuacions com la que ara cal fer al carrer del Carme o com la que la legislatura passada es va fer al carrer de l’Om. “L’Ajuntament ha de posar uns diners que després reclamarà, però que no sap si mai recuperarà o en quin moment ho farà“, ha assegurat el regidor d’Urbanisme.

Per als propers mesos hi ha prevista una actuació similar al carrer Verdaguer. L’Ajuntament s’ha de conformar amb prioritzar les intervencions en aquells edificis que estiguin en mal estat, a l’espera que arribi suport econòmic d’altres administracions. Només hi ha tres solucions: que el propietari es faci càrrec dels edificis, una via més que improbable veient els antecedents; que l’administració pública assumeixi els costos subsidiàriament, la qual cosa implica que els ciutadans paguen els plats trencats pels especuladors; o que promotors o particulars comprin els immobles i els rehabilitin, un fet que ja ha passat en alguns edificis del barri vell en un estat de degradació molt menor.