El govern del Consell Comarcal del Berguedà permet l’entrada de Pep Llamas

El govern del Consell Comarcal del Berguedà recupera la majoria, un any després. Després d’un primer quart de mandat en minoria, l’executiu encapçalat per Josep Lara ha donat el vistiplau a l’entrada del conseller Pep Llamas, de Bagà Endavant, que ja va facilitar la investidura de Lara amb un vot favorable determinant, ara fa un any. El regidor de Bagà assumeix les conselleries de Transició Econòmica i Seguretat Civil.

El president del Consell Comarcal, Josep Lara, ha explicat a l’Aquí Berguedà que les conselleries són de nova creació “per enfortir aquells punts que hem vist que necessitaven un reforç durant aquest primer any de legislatura”. Lara ha destacat que Llamas “sempre ha estat molt proper al govern” i l’entrada a govern és “una manera de recompensar totes les facilitats que ha posat fins ara i traduir-ho amb competències”. Llamas, diu Lara, “sempre ha defensat que és aquí per treballar per la comarca” i “ara el govern li dona la possibilitat de fer-ho encara més”.

L’entrada de Llamas al Consell Comarcal va ser polèmica. El regidor formava part de les agrupacions d’electors del Berguedà, que agrupaven totes les candidatures independents de la comarca. La suma de tots els vots va donar-los dues conselleries i, a l’espera d’arribar a un acord, les agrupacions van decidir que assumirien l’acta Patrocini Canal, d’Avià, i Llamas, de Bagà. Finalment, les agrupacions van ratificar Canal com a consellera pels independents, però van optar per Sílvia Triola, de Sagàs, en lloc de Llamas. Però el regidor de Bagà va desmarcar-se de l’agrupació i va quedar-se amb l’acta de conseller, al·legant que hi tenia “tot el dret”.

Des d’aleshores, Llamas ha ostentat una de les 19 cadires del ple del Consell Comarcal, com a conseller de Bagà Endavant, la força amb qui va concórrer a les eleccions municipals i on va aconseguir 291 vots. De tot aquest embolic, ni Lara ni Llamas en volen saber res. Llamas -que fa més d’un any que no atén trucades de l’Aquí Berguedà– ho ha deixat clar en els darrers plens comarcals on l’oposició li ha retret que és en una cadira que, per vots, no li pertoca.

De fet, al juliol la CUP fins i tot va amenaçar amb marxar del ple del Consell Comarcal si Pep Llamas i Patrocini Canal seguien al govern. El portaveu cupaire, Ivan Sànchez, va estendre la mà a un govern en minoria, però amb una CUP que faciliti els punts claus per tirar endavant la legislatura. Sobre aquest aspecte, Josep Lara ha explicat que demà convocarà els portaveus dels diferents grups per explicar-los els canvis en el govern: “Em sap greu que hi hagi qui s’enfadi, però crec que l’entrada del Pep [Llamas] al Consell és un tema aliè al govern i no sóc jo ningú per ficar-m’hi. Un cop dins, entenc que el moviment que fem ara entra dins el joc democràtic“.

X