El pantà de la Baells, al 87,6% de la seva capacitat, 15 punts per sobre del nivell de fa un any

El pantà de la Baells té molta més aigua que fa un any. L’estiu és sempre l’època en què es gasta més aigua i se’n recopila menys. Però aquest any ha plogut més que habitualment, i això fa que el nivell d’aigua que s’acumula al pantà segueixi sent molt alt. La Baells és al 87,6%; fa tres mesos, a finals de primavera, estava al 92%; i fa un any, al 72%.

Els embassaments de les conques internes de tot Catalunya se situen al voltant del 86% de reserves (prop de 596 hm3) a principis del mes de setembre, 26 punts més que fa un any. Amb aquest volum de reserves, es poden garantir totes les demandes per al període d’un any.

Segons l’ACA, els diferents episodis de pluges registrats durant el primer semestre de l’any, les precipitacions entre agost i setembre i el descens del consum a causa de la Covid-19 són les principals causes d’aquest descens en el consum. A principis de l’estiu (22 de juny), els embassaments estaven al 94% (655 hm3) i, per tant, el seu descens en prop de tres mesos ha estat de 8 punts i 59 hm3.

El precedent del Glòria

A principis d’aquest any, Catalunya va patir el temporal Glòria, que va obligar l’ACA a obrir les comportes de la Baells per desembassar aigua. L’obertura de comportes va provocar una crescuda sobtada i significativa del riu Llobregat i destrosses importants en punts com Gironella, que encara ara treballa per reparar els danys del Glòria a les zones de la vora del riu. Unió de Pagesos va carregar contra l’ACA per no obrir les comportes fins que el temporal va esclatar, ho considerava “una greu irresponsabilitat”.

Aquest estiu acaba amb encara més aigua al pantà que el passat. I, si les pluges segueixen la tendència habitual, el nivell del pantà augmentarà durant els mesos de tardor. Tot això, mentre el 100% de la capacitat és 15 punts més a prop que fa un any. Si la pagesia tenia raó i l’ACA s’havia d’haver anticipat als fets tenint en compte els nivells de l’any passat, aquest any la situació és encara més perillosa.

X