Unió de Pagesos retreu que l’ACA no obrís les comportes de la Baells fins el dia del temporal Glòria

El pantà de la Baells feia un mes que estava pràcticament al límit de la seva capacitat, però l’ACA no va obrir les comportes de la Baells fins que el temporal Glòria va començar a descarregar al Berguedà. Unió de Pagesos creu que és “una greu irresponsabilitat” i insta l’ACA a donar explicacions.

L’obertura de comportes de la Baells es va fer amb caràcter d’urgència dijous passat, 23 de gener, en ple temporal, i va provocar una crescuda sobtada i significativa del riu Llobregat. Al Berguedà, el principal focus d’atenció era Gironella, però el municipi va prevenir-ho amb temps i va evitar grans danys materials.

No van tenir la mateixa sort alguns municipis del Bages i el Baix Llobregat, com Sallent, Manresa, Sant Joan Despí o Santa Coloma de Cervelló. Allà la crescuda del riu va malmetre camps de conreu i infraestructures.

En declaracions a l’Aquí Berguedà, el coordinador d’Unió de Pagesos a la Catalunya central, Carles Mencos, ha recordat que, per sort, al Berguedà, no va ploure ni de bon tros el mateix que a la demarcació de Girona: “Si haguessin caigut els litres que van caure allà, estaríem parlant d’un desastre de dimensions catastròfiques. El riu hagués desbordat 200 metres per banda i s’ho hauria endut tot”.

Per això, Mencos diu que “no es tracta de queixar-nos per danys, sinó per la mala gestió que s’ha fet del pantà i el cabal del riu”. Per tot plegat, Unió de Pagesos instarà l’ACA a justificar-se a través del Departament d’Agricultura de la Generalitat.

X