Berga

Montse Venturós assegura que la residència Sant Bernabé serà pública i no se separarà de l’hospital fins que acabi la transició

Montse Venturós assegura que la residència Sant Bernabé serà pública i no se separarà de l’hospital fins que acabi la transició
Façana de la residència Sant Bernabé. DIVINA LÓPEZ

“La residència i l’hospital Sant Bernabé aniran de la mà fins que puguin caminar sols”. Així ho va transmetre al personal de la residència a finals d’agost l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, en un escenari de profunda preocupació per part del personal per saber com queda la seva situació laboral després del traspàs de la gestió de l’hospital a la Generalitat.

La residència no s’ha pogut incloure en el traspàs de l’hospital perquè forma part de l’àmbit d’actuació del Departament d’Afers Socials, i no del de Salut. “El més lògic seria que totes les residències de Catalunya formessin part dels serveis de Salut. I si això passés, ja estaria tot arreglat perquè la residència hauria pogut entrar en el mateix paquet de l’hospital”, ha assegurat l’alcaldessa, Montse Venturós, en declaracions a l’Aquí Berguedà. En aquest context, s’ha de crear una comissió de transició perquè l’hospital i la residència se separin “amb la màxima tranquil·litat possible”.

Segons l’alcaldessa de Berga, el Departament de Salut s’ha compromès a “continuar ajudant i donant suport a la residència fins que tot estigui tancat“. En aquest sentit, Venturós recalca que “tot continua igual com fins ara, i així serà fins que totes dues parts puguin caminar soles”. És a dir, ara mateix tot el que té relació amb contractes, personal o serveis subcontractats segueix gestionant-se conjuntament.

“La nostra voluntat és tenir-ho ben separat tot en el mínim temps possible”, diu Venturós. Però el cert és que el mes d’agost els contactes han estat mínims, tal com ha reconegut la pròpia alcaldessa. El motiu és que l’altre interlocutor -el Departament de Salut- ha hagut de centrar els seus efectius a combatre la pandèmia en un mes en què molts feien vacances. Aquest setembre, això sí, el Departament ja s’ha posat en contacte amb l’Ajuntament i s’ha reprès el contacte per avançar en un procés que ha de durar prop de mig any.

“La residència serà nítidament pública”

Una de les principals preocupacions del personal era que la residència acabés caient en mans privades. Venturós ho ha descartat, tal com ja va fer públicament el tinent d’alcalde, Ivan Sànchez, en el ple de la setmana passada, després d’una pregunta al respecte per part de l’oposició. “Això no passarà sota cap concepte en el nostre govern. Apostem per serveis municipalitzats o, almenys, garantir que siguin nítidament públics”, ha recalcat Venturós.

L’alcaldessa ha explicat que hi ha d’haver una doble negociació: amb el Departament i amb el patronat de l’hospital. Amb la Generalitat s’ha d’estudiar quines possibilitats de col·laboració hi poden haver perquè tot el pes de la gestió de la residència no recaigui sobre recursos municipals. I amb el patronat s’ha de debatre quins recursos municipals es destinen a la residència. “Per exemple, tenim un servei de cuina que ja s’encarrega del menjar a l’escola bressol i també podria fer la residència; o un servei de neteja que també es podria aprofitar. Però per tot això l’última paraula l’ha de tenir el patronat”, ha dit l’alcaldessa. Però aquesta doble negociació fa setmanes que és una fase molt embrionària.

L’oposició exigeix a Venturós que utilitzi el patronat o que l’extingeixi

L’oposició està molt molesta amb la gestió del traspàs de l’hospital que està fent el govern. Ho va fer visible el regidor Marc Marginet, de Junts per Berga, en el ple ordinari de la setmana passada. Marginet va retreure a l’alcaldessa que l’últim patronat que va convocar va ser al mes d’abril i que, al llarg de l’any, només s’han fet dues reunions, tot i haver passat una pandèmia. Aquesta dimarts s’ha fet la tercera reunió de patrons.

Marginet va lamentar que cap dels patrons va ser informat ni del traspàs ni del canvi de gerent de l’hospital. També va acusar la CUP de “manca de diligència i trasparència” i va demana a Venturós que “es plantegi si pot estar al capdavant de la gestió”. El regidor de l’oposició també va suggerir “extingir el patronat i deixar que l’equip de govern segueixi gestionant sense control, vista la seva rellevància”.

Ajuntament de Berga Departament de Salut Hospital Hospital Sant Bernabé Montse Venturós Residència Sant Bernabé

Estic amb tu

Comentaris