Promouen una cooperativa per fer un parc solar a Saldes que abasteixi d’energia el poble

Un grup de persones de Saldes, amb el suport de l’Ajuntament, han iniciat el procés per constituir una cooperativa per fer un parc solar en uns terrenys de propietat municipal on hi havia hagut les antigues instal·lacions mineres de Carbones Pedraforca. L’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central està fent l’acompanyament del projecte en els passos previs a la constitució de la cooperativa.

La idea és que la planta solar pugui abastir d’energia elèctrica totes les cases del poble a través de la cooperativa de propietat conjunta entre les persones que viuen al poble. Si bé en una primera fase l’energia s’hauria de vendre a Endesa, l’objectiu final és poder disposar d’una xarxa de distribució pròpia. Saldes és un dels municipis impulsors d’un projecte que té el suport de 42 ajuntaments catalans que es marquen l’objectiu de recuperar les xarxes de distribució.

L’objectiu és poder constituir la cooperativa al llarg de la primera meitat de l’any 2021. La planta de producció elèctrica, de 600 kW, serà en uns terrenys de propietat municipal on fins el 2007 hi havia hagut les instal·lacions de Carbones Pedraforca. Ara el consistori hi té un magatzem de fusta. La major part de les plaques solars estaran ubicades a terra per evitar l’impacte visual.

La inversió prevista és de 560.000 euros, que es cobriria amb les aportacions dels socis de la cooperativa i amb ajuts públics que demanarà l’Ajuntament. L’objectiu final és que Saldes pugui ser autosuficient tant en producció com en distribució i comercialització de l’energia. I fer-ho a través d’un projecte amb criteris d’economia social i sostenible i amb una gestió el màxim de descentralitzada i col·laborativa possible.

X