Detecten 58 casos de coronavirus al Berguedà en els últims set dies

El sistema sanitari ha detectat 58 casos de coronavirus al Berguedà els últims set dies. Són menys que els detectats la setmana passada (71), però segueix sent una xifra important. L’hospital comarcal, això sí, es manté en xifres bastant estabilitzades: segons dades d’aquest divendres facilitades pel propi centre, hi ha 5 pacients ingressats amb diagnòstic de Covid-19, hi ha hagut 4 ingressos des de divendres passat i s’han donat 3 altes. No hi ha hagut més defuncions ni contagis de personal sanitari.

En línies generals, a la comarca segueix la tònica de les últimes setmanes, pel que fa a la detecció de positius. Prop de la meitat dels casos detectats són a Berga (26 de 58) i, si fa una setmana eren 20, aquesta setmana són 22 els municipis que no han detectat ni un sol cas en els darrers set dies.

A nivell numèric, la principal nota positiva de la setmana és a Gironella, que ha passat de detectar 10 casos al llarg de la setmana passada, a només detectar-ne 2 aquests últims set dies. També està en bons números Bagà, que ha passat de 8 a 2 casos detectats en una setmana. Més negativa és l’evolució en municipis com Avià, Guardiola de Berguedà o Sant Julià de Cerdanyola. En tots ells, s’han detectat més casos aquesta setmana que l’anterior, tot i que en cap dels pobles la situació és alarmant i, de moment, el nombre de nous positius és força residual.

Creixement important de la mitjana d’edat dels positius

Un dels aspectes més singulars de la segona onada de casos de coronavirus al Berguedà era, fins ara, que l’edat mitjana de les persones contagiades era molt inferior a la detectada durant la primera fase del virus. Durant tot el setembre i principis d’octubre l’edat mitjana dels nous positius s’ha mogut entre 30 i 40 anys. Això volia dir que, entre els nous casos, hi havia pràcticament tants joves de fins a 30 anys com persones més grans de 40.

Això era nou, ja que en els primers mesos de pandèmia el focus de contagis rondava la franja dels 60 anys. Aquesta última setmana, però, hi ha hagut un nou gir de guió i la mitjana d’edat dels contagis ha repuntat: si les últimes setmanes se situava entre els 30 i els 40 anys, aquests últims set dies s’ha enfilat per sobre dels 50. Això vol dir que, malgrat que el focus inicial d’aquesta segona onada era la gent jove, poc a poc va arribant a persones d’edat més avançada.

X