Cisma entre Josep Lara i David Font per la pugna Junts-PDeCAT

La bretxa comença a obrir-se a l’espai polític post-convergent al Berguedà. L’alcalde de Gironella i director de l’Agència Catalana de Turisme, David Font, és una de les figures emergents del PDeCAT a escala nacional, i home fort del partit al Berguedà. S’ha apartat de la disciplina de Carles Puigdemont, i donarà suport a la llista d’Àngels Chacón al Parlament, apadrinada per Artur Mas. En canvi, el seu successor com a president del Consell Comarcal, Josep Lara, s’ha passat al nou partit de Carles Puigdemont, Junts, tot i que -per ara- manté la doble militància.

Junts s’ha constituït al Berguedà amb uns 30 militants, lluny dels 120 que encara conserva el PDeCAT. L’executiva comarcal ha escollit la cap de l’oposició de Puig-reig, Araceli Esquerra, com a coordinadora al Berguedà. Esquerra admet que el moviment “encara és molt embrionari” i defensa que “encara és aviat per veure posicionaments clars”. Lara forma part de l’executiva de Junts, tot i que ell mateix ha confirmat a l’Aquí Berguedà que ha pagat les quotes del PDeCAT fins a finals d’any i que, fins aleshores, formarà part de la plana d’associats de totes dues formacions.

araceli-esquerra

Decantar la balança

La majoria dels regidors que es van presentar a les eleccions municipals del 2019 amb les llistes de Junts per Catalunya al Berguedà són independents, però en les pròximes setmanes s’hauran d’anar posicionant del bàndol de David Font o del de Josep Lara, i és una incògnita com s’acabarà decantant la balança.

De moment, dels 130 militants que el PDeCAT tenia a la comarca abans de la constitució de Junts, només una desena s’han donat de baixa. “La desbandada que alguns apunten, aquí de moment no l’hem notat”, assegura el president del partit al Berguedà, Jordi Selga.

Pugna PDeCAT-Junts a Casserres

El president del PDeCAT al Berguedà, Jordi Selga, va ser cap de llista de CiU el 2015 a Casserres, i el 2019 va intentar sense èxit tornar a formar una candidatura. Ara, l’expresident de l’assemblea local, Narcís Vilaclara, ha abandonat el PDeCAT i s’ha passat a Junts, on forma part de l’executiva comarcal. En un comunicat, l’assemblea casserrenca veu la doble militància com “una ambigüitat” i, per això, ha pres la decisió de sortir del PDeCAT.

DOI63SGWsAUpTQF

Els noms forts del PDeCAT

Ara per ara, els noms més clars del PDeCAT al Berguedà són el de l’alcalde de Gironella, David Font, i el regidor del municipi i president de l’Agència de Desenvolupament, Lluís Vall. La llista de JxCAT que el 2019 Font encapçalava a Gironella estava formada per independents que a dia d’avui segueixen en aquesta posició, a excepció del propi Font i Vall, que ja aleshores militaven al PDeCAT i han pres la decisió de seguir-ho fent.

La majoria encara s’ho pensen

De moment, segueixen a la militància del PDeCAT càrrecs electes com el cap de l’oposició a Berga, Ferran Aymerich, que encara no ha pres cap decisió al respecte davant la irrupció de Junts, o la consellera comarcal d’Atenció a les Persones, Anna Maria Serra, que es troba en la mateixa situació i que, a més, forma part de l’actual executiva del PDeCAT, com Lluís Vall. En una situació calcada a la d’Aymerich i Serra també es troba la regidora de Berga Ariadna Herrada, que tampoc ha pres cap determinació. També hi són l’alcalde de Castellar del Riu, Adrià Solé, i el de Fígols, Antonio Díaz.

jxberga-ajberga-aymerich

El regidor de Vilada per la República, Andreu Ros, ha explicat que no milita ni en un partit ni en l’altre. Això sí, no ha amagat la simpatia cap al moviment de Carles Puigdemont, tot i que de moment està decidit a mantenir-se com a independent. També continuen desmarcats de la militància els tres càrrecs electes de JxCAT a Montmajor, els quatre de Castellar de n’Hug o els cinc de Santa Maria de Merlès.

A Castellar del Riu, només l’alcalde, Adrià Solé, milita en un partit, el PDeCAT. La resta de regidors són independents. Solé ha explicat que encara no han pres una decisió i ha recalcat que “som una sèrie de persones que gestionem l’Ajuntament del poble on vivim”. A partir d’aquí -ha dit-, “quan arribi el moment haurem de posicionar-nos cap a l’opció que més beneficiï el nostre poble”. I ha conclòs que “és una llàstima que s’hagi diluït tant tot”.

L’equip de govern de Cercs, de Demòcrates, agafa distància

Els cinc regidors de JxCAT a l’Ajuntament de Cercs en aquesta primera meitat de mandat són de Demòcrates, escissió sortida de l’antiga Unió Democràtica. L’alcalde, Jesús Calderer, ha explicat a l’Aquí Berguedà que preferirien la unió de totes les forces independentistes, tal com va acordar Demòcrates en les seves primàries. Per, això, Calderer es nega a posicionar-se cap a un o altre cantó i es remet al que va acordar el seu partit: “Si aquesta unió no és possible, nosaltres ens presentarem sols”.

jesus-calderer-alcaldes-bergueda

X