Els núvols faran marxar les glaçades

Estrenem una setmana que ens portarà un canvi de temps després de molts dies de persistència anticiclònica. No ens deixarà pluges gaire abundants ni tampoc gaire neu a l’alta muntanya, però sí que expulsarà el fred de les ultimes matinades en les zones fondes.

Aquest dimarts encara serà força estable, però ja notarem els primers indicis del canvi de temps amb un augment dels núvols alts i prims que transitaran durant tota la jornada. Amb el cel més tapat, aquesta matinada ja no serà tant freda, tot i que a l’Alt Berguedà encara es poden registrar algunes glaçades en les zones més enclotades. No es repetiran els 4ºC sota zero d’aquest cap de setmana a Guardiola de Berguedà però hi tornarà a haver inversió tèrmica amb els punts d’alta muntanya. Per exemple, aquest últim valor contrasta amb els 2,8ºC positius registrats als 2500 metres de la Tosa d’Alp, a cavall entre el Berguedà i la Cerdanya. També han estat fredes les últimes nits al Baix Berguedà. A Puig-reig, dissabte es va registrar la primera glaçada de la tardor, amb nou dècimes negatives. Tampoc s’esperen gaires canvis respecte a la temperatura màxima, tot i que puntualment encara pot pujar algun grau, amb les més altes fregant els 15ºC al sud de la comarca.

Aquests són alguns dels valors màxims i mínims previstos per aquests dimarts en alguns municipis de la comarca:

Berga: 13/4ºC

Casserres: 13/2ºC

Montmajor: 12/3ºC

La Pobla de Lillet: 13/2ºC

Saldes: 11/1ºC

No serà fins dimecres quan podran aparèixer els primers ruixats febles entre la tarda i vespre, que afectaran preferentment el Baix Berguedà. Serà una jornada força rúfola i amb molt poques estones de sol, en la mateixa línia del què ens espera els dies següents. La temperatura mínima continuarà pujant i desapareixeran les glaçades en les fondalades i també la inversió tèrmica. D’altra banda, l’ambient a migdia serà una mica més fred.

Temps 23_11

La mateixa tònica de temps es repetirà de cara a dijous i jornades posteriors, amb cel pràcticament cobert i la possibilitat de ruixats aïllats a qualsevol punt que deixaran quantitats de precipitació més aviat minses. La cota de neu pot anar fluctuant però, en general, es mantindrà molt alta i voltarà els 2000 metres. L’ambient serà fred a migdia però més suau a les nits, amb molt poca amplitud tèrmica.