Les regidores de Berga denuncien que la crisi ha accentuat les desigualtats de gènere

Cinc de les regidores de l’Ajuntament de Berga han llegit aquest matí el manifest conjunt del consistori el matí d’aquest dimecres, 25 de novembre, Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. El manifest denuncia que “la crisi sanitària i social sense precedents ens ha submergit un altre cop al pou de les desigualtats de gènere”. Les encarregades de llegir la declaració han estat l’alcaldessa, Montse Venturós, i les regidores Roser Valverde, Roser Rifà, Dolors Rial i Dolors Tous.

També exposa que el confinament ha ajudat a “entendre molt millor el lloc que ocupa la violència masclista i el sistema de desigualtats que l’empara”. I les regidores han afegit que “moltes ens hem passat els dies pendents de les nostres veïnes, dels sorolls i dels cops entre paret i paret”. Per això, reivindiquen “la importància que tenen els espais de sociabilitat per poder fer xarxa i comunitat, per teixir espais segurs per a totes les dones”.

Per tot plegat, les regidores municipals s’han compromès a lluitar contra “l’erradicació del conjunt de les violències masclistes”. Asseguren que només ho aconseguiran “treballant colze a colze amb el conjunt de dones organitzades, amb els valors de la sororitat i el feminisme com a bandera”. L’objectiu -diuen- és “una societat lliure i justa, des de la formació i la prevenció, però també des de la tolerància 0 davant qualsevol tipus de violència patriarcal”.

El manifest sencer diu així:

Aquest 2020 fa 60 anys de l’assassinat de les germanes Mirabal, tres germanes membres de la resistència contra la dictadura de Rafael Trujillo a la República Dominicana. En honor a elles i a la seva memòria, el 1999 es va instaurar el 25 de novembre com el Dia Internacional per a l’eliminació de la violència en- vers les dones i les nenes.

Aquest 25 de novembre ens tornem a trobar, un any més, per denunciar el sistema masclista que ens ofega i ens delega en un segon terme. Un any més, hi som per recordar les companyes que han perdut la vida a mans de les seves parelles, pares, germans o companys. Per recordar totes les companyes víctimes de la violència sexual, de l’assetjament laboral, del ciberassetjament i de les diferents formes que pren la violència masclista. Hi som per alçar la veu i recordar que no tolerem ni tolerarem cap mena de violència, cap més agressió, cap més feminicidi. Hi som per treballar per una societat més justa i lliure de masclismes.

Però enguany no és un 25 de novembre com els altres. Ens trobem enmig d’una crisi sanitària i social sense precedents, que ens ha submergit un altre cop al pou de les desigualtats. Les dones no restem alienes a aquesta crisi transversal. De fet, augmenta encara més la bretxa de desigualtats per raons de gènere i ens obliga a veure l’horitzó d’igualtat encara més llunyà i més difós. Un estudi recent de l’Institut Europeu d’Igualtat de Gènere estipula que encara ens faltaran 60 anys per assolir la plena igualtat.  I és que aquest objectiu és pura quimera sense un compromís transversal del conjunt de la societat per tal d’eradicar el conjunt d’estructures que ens oprimeixen per la nostra condició sexual o pel nostre gènere. Sense una visió global de que la defensa per la igualtat de gènere és el combat per una societat justa, sana, lliure, on es garanteixen els drets humans fonamentals per al conjunt de la població, no podrem avançar cap a l’eliminació de les violències masclistes.

Aquests mesos de confinament i el replantejament social que l’ha acompanyat ens ha ajudat a entendre molt millor, com a societat, el lloc que ocupa la violència masclista i el sistema de desigualtats que l’empara. Moltes ens hem passat els dies pendents de les nostres veïnes, dels sorolls i dels cops entre paret i paret. Hem entès la importància que tenen els espais de sociabilitat per poder fer xarxa i comunitat, per teixir espais segurs per a totes les dones. Hem vist el paper clau que tenen les accions preventives i formatives per tal de generar una consciència col·lectiva crítica amb aquest sistema masclista i patriarcal que dona cobertura a tot el conjunt de violències masclistes.

Nosaltres, el conjunt de regidores de l’Ajuntament de Berga, reafirmem el nostre compromís en la lluita i l’erradicació del conjunt de les violències masclistes que ens travessen en el nostre dia a dia. I som conscients que això només ho assolirem treballant colze a colze amb el conjunt de dones organitzades, amb els valors de la sororitat i del feminisme com a bandera, teixint una societat lliure i justa, des de la formació i la prevenció, però també des de la tolerància 0 davant qualsevol tipus de violència patriarcal.

Com cada 25 de novembre, com cada dia, hi som i hi serem per reclamar que ens volem vives i amb vides dignes.

Berga, 25 de novembre de 2020