Tot el que has de saber sobre el Dia per a l’eliminació de la violència envers les dones al Berguedà

El 25 de novembre de fa 60 anys tres activistes polítiques van morir a mans de la policia secreta del dictador Rafael Trujillo, a la República Dominicana, mentre es anaven a visitar els seus martis empresonats. Eren les germanes Mirabal i, en honor a elles, es va establir que cada 25 de novembre se celebraria el Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones.

Aquest any son diversos els ajuntaments que organitzen actes, malgrat les condicions excepcionals marcades per la pandèmia. També s’hi suma el Consell Comarcal, que durant tota aquesta setmana organitza xerrades online sobre les violències sexuals.

La primera va ser dilluns a càrrec de Montse Pineda, Coordinadora de Incidència Política, Creació Positiva. La segona serà divendres, 26 de novembre, a 2/4 de 7 de la tarda (18.30h), a càrrec de Maria González, psicòloga i responsable del projecte ‘Fem-nos la nit!’, que parlarà sobre les violències sexuals en espais d’oci. I l’última serà dilluns, 30 de novembre, dedicada a les violències sexuals i els mitjans de comunicació, a càrrec d’Ana Burgos, antropòloga, periodista i coordinadora de l’Observatori Noctàmbul@s. Per ser en alguna de les tres xerrades, cal inscriure’s AQUÍ https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnx5kuHJfdLxyVtrHcSI24UnQQSiw5MhZbz1fNSfbft8CZOg/viewform

A més de les activitats organitzades pel Consell Comarcal del Berguedà, diversos municipis també organitzen actes al voltant de la jornada. A Berga, l’agenda està especialment farcida.

Durant tota aquesta setmana, la il·lustradora, muralista, pintora, educadora i artista urbana ‘Maga’ elaborarà un mural per decorar l’espai urbà mitjançant la tècnica del graffiti. La proposta pretén fomentar el coneixement de l’art urbà, així com promoure la creativitat plasmant un disseny empoderador i positiu sota el lema ‘Ens volem vives i dignes’.

Aquest dimecres, 25-N, hi haurà la lectura del manifest, a càrrec de les regidores de l’Ajuntament. L’acte serà a la sala de plens, a les 12 del migdia, i s’enregistrarà per evitar aglomeracions. A la tarda hi haurà una ruta mixta pels carrers de la ciutat titulada ‘Transformem la por en llibertat’. L’activitat consistirà en un recorregut realitzant diverses parades i deixant un rastre d’empoderament per transformar la por amb llibertat a través de textos, imatges, etc. La ruta s’iniciarà a les 6 de la tarda, la plaça de Sant Pere, i està organitzada per la CGT Berguedà i l’Ateneu Columna Terra i Llibertat.

Música en veu poderosa de dona

Dissabte, 28 de novembre, a 2/4 de 8 de la tarda (19.30h) l’església de Sant Francesc acollirà l’actuació musical ‘Som solidàries’, a càrrec de Mariona Sagarra. Es tracta d’un viatge en veu poderosa i creadora de dona i les seves àmplies possibilitats de confluència de mons diversos, dinàmiques internes, improvisacions, sorpreses, timbres i emocions. S’aplicarà el sistema de taquilla inversa en què cada espectador i espectadora decideix allò que vol pagar, un cop finalitzat l’espectacle sense que hi hagi un preu mínim o màxim establert. El concert està organitzat per l’Associació de Dones del Berguedà.

L’univers femení de les colònies tèxtils

Una altra de les propostes culturals programades serà la representació de l’obra ‘El silenci dels telers’, un muntatge teatral nascut del llibre d’Assumpta Montellà, que recull testimonis reals de diferents generacions de dones. Maria Casellas i Andrea Portella són les dues actrius que protagonitzen l’obra i que mostraran les veus d’aquestes dones. El muntatge es representarà el diumenge, 29 de novembre, a les 6 de la tarda i l’entrada costarà 10 €. L’activitat forma part de la programació cultural del Teatre Municipal.

Conscienciació sobre el masclisme

L’Ajuntament ha fet unes pancartes per convidar al veïnat de la ciutat a reflexionar sobre el masclisme que es troba present en la societat i el dia a dia de les dones. El disseny de les pancartes ha estat elaborat per la dissenyadora gràfica, Sara DeVegas, i es distribuiran per diversos espais de la ciutat. La imatge de les pancartes també es compartirà a través de les xarxes socials de l’Ajuntament de Berga, Berga Jove i Vull la nit!

El comerç local també s’ha sumat a les iniciatives del 25N i col·laborarà decorant amb llaços de color lila els aparadors dels establiments adherits a l’entitat Bergacomercial.

Altres activitats a la comarca

Sortint de Berga també hi ha activitats. A Gósol, el 26 de novembre, a les 5 de la tarda (17h), al Local Social, hi haurà l’espectacle de teatre-fòrum ‘Escolta’m’, a càrrec d’ImpactaT.

A Borredà, dissabte, 28 de novembre, a les 5 de la tarda (17h), al Local Puigmal, s’hi farà el monòleg ‘Estimar sense morir’, a càrrec de Pepa Lavilla. L’espectacle es repetirà al Local del Comú de Montmajor el 19 de desembre, a les 8 del vespre (20h).

A Gironella, l’1 de desembre, a 2/4 de 5 de la tarda (16.30h) els alumnes de l’institut Pere Fontdevila protagonitzaran ‘Codi binari’, un espectacle participatiu online.

Consulta tots els actes de l’agenda comarcal al Sortim, l’apartat d’agenda de l’Aquí Berguedà