Més de 1.000 empadronats a Berga decideixen renovar els parcs infantils i millorar l’accés a la Llar Santa Maria de Queralt

L’Ajuntament de Berga invertirà els 30.000 euros del pressupost participatiu de 2021 a la renovació de parcs infantils i a la millora de l’accés a l’Escola d’Educació Especial Llar Santa Maria de Queralt. Així ho han decidit els veïns i veïnes de Berga a través del procés de votació electrònica que es va portar a terme del 30 de novembre al 13 de desembre. Aquestes han estat les propostes que han obtingut un suport majoritari per part de les més de 1.000 persones que han participat en la votació.

El pressupost participatiu en xifres

La segona convocatòria del pressupost participatiu va rebre 35 propostes, 6 de les quals van ser descartades perquè no complien els requisits i 4 van ser agrupades amb altres propostes que compartien característiques similars. Per tant, 25 propostes van superar la valoració tècnica per ser sotmeses al procés de votació popular en què hi han participat 1.073 persones, un 7,33 % del cens format per persones majors de 16 anys empadronades a Berga. En total, s’han registrat 1.827 vots, tenint en compte que cada persona podia votar un màxim de dues propostes.

En la primera edició del pressupost participatiu es van rebre 57 propostes, de les quals, 44 van passar a la fase de votació que va comptar amb la participació de 691 persones, un 4,8 % del cens, i es van registrar un total de 1.265 vots. Per tant, hi ha hagut una caiguda important de propostes, però també és cert que gairebé s’ha doblat la participació en les votacions.

La regidora de Participació Popular, Roser Valverde, s’ha mostrat satisfeta de les dades assolides en aquest procés participatiu. “La implementació de la votació electrònica ha estat un gran encert, ja que ha permès millorar substancialment les xifres de participació de l’edició anterior”. També ha valorat positivament la implicació i la campanya per fomentar la votació que han realitzat diferents entitats i persones que han presentat propostes en l’edició d’enguany.

Propostes guanyadores

D’una banda, el projecte de renovació de parcs infantils de la ciutat ha sumat 250 vots (13,68 %). La proposta engloba la substitució dels elements de diverses zones de joc destinades als infants. Les actuacions incloses en aquesta proposta comptaven amb una valoració econòmica de 15.000 euros. D’altra banda, la proposta de millora de l’accessibilitat de l’Escola d’Educació Especial Llar Santa Maria de Queralt ha assolit 202 vots (11,06 %). En aquest cas, l’actuació està inclosa en el Pla Urbanístic d’Els Pedregals i es realitzaria l’adequació provisional de l’entorn per millorar-ne l’accessibilitat i portar a terme les tasques de manteniment de la vegetació de l’espai, així com actuacions puntuals de manteniment correctiu necessàries. La proposta compta amb un import estimat de 12.000 €.

La suma dels imports de les dues propostes escollides és de 27.000 €. Els 3.000 € restants fins arribar als 30.000 € del total del pressupost participatiu de 2021, es destinaran a l’execució d’algunes de les accions de la tercera proposta que ha obtingut més vots. En aquest cas, es tracta de la iniciativa d’accés públic a la desfibril·lació i reconeixement de Berga com a ciutat cardioprotegida. Aquesta proposta ha aconseguit 162 vots (8,87 %).

Consulta el resultat complet de la votació de les propostes del pressupost participatiu de 2021, AQUÍ.

Les accions guanyadores del 2020, en vies d’execució

L’any passat, les dues propostes guanyadores dels primers pressupostos participatius van ser per al parc del Lledó. La materialització del compromís, però, ha hagut d’esperar gairebé un any. Ara ja és en marxa.

Els últims mesos l’Ajuntament ha reforçat la neteja del parc i s’han retirat arbres morts, se n’han podat i s’ha tallat les males herbes. Entre finals de novembre i principis d’aquest desembre, s’estan pintant els bancs i taules de fusta de tot el recinte. I aquesta mateixa setmana ha començat la recuperació de l’enllumenat amb la idea que l’amfiteatre tingui punts de llum per organitzar-hi activitats i que es pugui il·luminar l’skatepark.

Calendaris de sobretaula de 2021

Per tercer any consecutiu, l’àrea de Participació Popular ha editat un calendari de sobretaula. Enguany, el calendari està dedicat als barris de la ciutat i inclou il·lustracions i una breu descripció de l’origen, les característiques i/o fets històrics vinculats als barris que conformen el municipi. A més, també incorpora les festes locals i els esdeveniments que l’Ajuntament de Berga preveu organitzar durant l’any 2021.

En total, s’han editat 1.500 calendaris que es distribuiran gratuïtament a l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania (Pl. Sant Pere, 1), en horari d’atenció al públic. Els textos del calendari han estat escrits per l’historiador, Pol Navarro, mentre que la maquetació i les il·lustracions han estat elaborades pel dissenyador, Rubén Torres.

X