Bagà i Sant Julià de Cerdanyola suspenen els actes multitudinaris de la Fia-Faia

La Fia-Faia serà, però no com fins ara. Per aquest 24 de desembre marcat per la pandèmia, a Bagà l’Ajuntament ha suspès els actes que atreien més gent, a la plaça Catalunya i a la plaça Porxada; a Sant Julià de Cerdanyola, el govern elimina la foguera al mig del poble i demana als faiaires que cremin la faia a casa.

Crema de faies al camp de futbol de Bagà

A Bagà, la baixada de faies des del Siti s’ha limitat a 30 persones, a banda de l’organització. La baixada s’acabarà al parc de la Vila, on s’apagaran totes les faies que hagin baixat de la muntanya, sense acabar d’entrar al mig del poble. Per tant, tant la recepció a l’església com la festa a la plaça Porxada queden anul·lades.

El que sí que hi haurà serà una crema de faies en grups bombolla al camp de futbol. Cada grup, d’un màxim de 6 persones que formin part de la mateixa unitat familiar o grup bombolla, tindrà el seu espai delimitat per cremar la faia. A més, l’Ajuntament dona preferència als infants i obliga els participants a portar mascareta i deixar els gels hidroalcohòlics a casa, ja que són inflamables. Cada grup haurà de respectar el tros que se li haurà assignat, sense sortir-ne ni interactuar amb la resta. En total, n’hi haurà 21 i, per tant, aproximadament un centenar de persones.

Pel que fa als visitants, l’Ajuntament demana que, aquest any, la gent que no participi en la crema ni la baixa de faies es quedi a casa. També demanen que, en la mesura del possible, no hi hagi acompanyants.

Anar a buscar el foc i cremar-lo a casa

A Sant Julià de Cerdanyola, l’Ajuntament no organitza els actes que des del 2001 han fet créixer la festa. L’alcalde, Agustí Elias, ho veu com un retorn, malgrat que forçat, als orígens: “Abans la festa ja es feia de manera espontània”. En aquest escenari, no hi haurà ni el repartiment d’allioli de codony, ni la musica i el ball al mig del poble, ni el repartiment de mocadors als faiaires, ni la foguera que cremava fins que sortia el sol.

De tot el programa d’actes, l’Ajuntament només manté la baixada de les faies des del Clos. L’alcalde considera que “és un moment que no sol comportar aglomeracions”. Per assegurar-se’n, s’ha fet un circuit circular (puges per un cantó i baixes per l’altre) i s’ha demanat als faiaires que no s’aturin al capdamunt. A la pràctica, es pretén que els participants cremin el foc i se’n vagin cap a casa a cremar la seva faia en família.