Controls, mitges voltes, retorns a casa i viatges laborals: les primeres hores de confinament a la Cerdanya, des del Túnel del Cadí

Que el Govern compareixi a última hora d’un dimarts 22 de desembre per anunciar que la Cerdanya i el Ripollès queden tancats per totes bandes per Nadal trenca els esquemes de moltes famílies. Encara i així, alguns han intentat colar-s’hi aquest dimecres, a primera hora del matí. Al Túnel del Cadí, s’hi han trobat un control policial imponent, que des de les set ha aturat sense excepció tots els vehicles que es disposaven a travessar la frontera entre el Berguedà i la Cerdanya.

La majoria de cotxes han passat el control sense problemes. Bona part dels conductors es dirigien a la Cerdanya, l’Alt Urgell o Andorra per motius laborals i portaven el certificat que ho acredita. És el cas d’un pèrit immobiliari que havia quedat per fer una taxació a Queixans i a Alp: “Ja havíem quedat durant la setmana amb la família que hi viu, i ha estat impossible canviar-ho”. Els Mossos li han demanat el certificat que justifiqui el seu viatge i, en comprovar-ho, l’han deixat passar.

control-tunel-cadi

D’altres, en sentit sud, fugien de nou cap a casa després d’una estada al Pirineu català. Per exemple, un esquiador que -segons ha explicat després de superar el control- venia d’estar uns dies esquiant al Pirineu i allotjant-se a Puigcerdà, i aquest dimecres ha fet les maletes, tal com tenia previst, per tornar a casa, a Barcelona. Les últimes mesures del Procicat li ho permeten: sortir de la Cerdanya per tornar a casa, sí; entrar-hi per fer-hi una estada o anar a la segona residència, no.

Les mesures també prohibeixen trepitjar la Cerdanya per fer una visita a la família. De fet, els agents dels Mossos d’Esquadra que feien el control fins i tot han fet girar cua a una parella que anava a visitar la seva família a Andorra. Portaven el document que demostrava que hi tenien la família, però, per arribar al país veí, primer calia travessar una comarca confinada. Gerro d’aigua freda, mitja volta i cap a casa o a buscar un itinerari alternatiu.

control-tunel-cadi-4

Les mesures s’allargaran fins el 6 de gener. Els Mossos d’Esquadra han iniciat avui un desplegament pels diferents accessos a la Cerdanya i el Ripollès, per controlar que els conductors respectin les restriccions. Preveuen que l’activitat sigui intensa aquests primers dies, però que es vagi normalitzant a mesura que avanci el Nadal. De moment, aquest matí al Túnel els controls han servit per fer recular una desena de conductors en poc més d’una hora i per provocar una tímida cua entre les barreres del peatge i la boca del túnel.

control-tunel-cadi-3

FOTOS. MARC CANTURRI

X