La planta Covid de l’hospital de Berga ja és plena i la resta tenen una ocupació mitjana del 90%

La planta Covid de l’Hospital Sant Bernabé de Berga ja és plena. Segons dades del Departament de Salut, hi ha 17 pacients positius i 9, pendents del resultat de PCR. Aquests últims s’ubiquen a la zona gris situada a la mateixa planta. En les altres plantes l’ocupació és d’una mitjana del 90%, però el Departament de Salut estudia la possibilitat d’haver d’obrir una segona planta destinada a pacients amb Covid en els propers dies.

Cirurgies suspeses fins el 31 de gener

L’hospital també ha suspès tota la cirurgia programada no urgent ni greu fins el 31 de gener. També s’han anul·lat algunes consultes externes per necessitat de redistribució del personal. Amb aquestes dades, el Departament demana a la població que segueixi les mesures decretades i eviti, en la mesura del possible, el contacte social. La pressió hospitalària cada vegada creix més i evitar la mobilitat és l’única manera de frenar la corba de contagi.

El Departament de Salut també alerta que l’augment de l’activitat Covid-19 va en detriment de l’activitat no-covid. Això passa perquè cal destinar més recursos, espais i professionals a l’atenció dels positius de coronavirus, i aquests recursos s’han de treure de les àrees quirúrgica, ambulatòria i diagnòstica. De tota manera, la política dels hospitals és garantir sempre aquella activitat que no es pot posposar.

Un 88% dels llits de la Catalunya central, ocupats

Els quatre hospitals de la Regió Sanitària de la Catalunya central tenen una ocupació mitjana del 88%. Dels 716 llits d’aguts que hi ha en aquests centres, el 27,6% estan ocupats per persones malaltes de Covid-19. A les Unitats de Cures Intensives (a Berga no n’hi ha), la xifra encara és més elevada: dels 41 llits ocupats, 30 són per Covid-19 i, d’aquests, 18 pacients estan intubats.

A banda de la situació del Sant Bernabé, els altres hospitals de les comarques centrals també estan en una situació complicada. El d’Igualada, per exemple, té una ocupació del 82% i té la UCI plena. 10 dels 13 pacients de la UCI són malalts de Covid-19 i, això, ha obligat a derivar pacients a l’Hospital del Mar i de Santa Pau. Per tot això, l’hospital igualadí també ha reduït consultes externes i cirurgies.

A Manresa, Althaia ha destinat cinc unitats d’hospitalització a pacients amb Covid-19. La UCI també ha hagut d’augmentar la seva capacitat. Ara mateix Althaia té 118 pacients amb Covid-19, un 28% del total de pacients ingressats. D’aquests, 107 estan ingressats a hospitalització convencional i ocupen més d’una quarta part dels llits del centre hospitalari. Els altres onze pacients són a l’UCI i, en aquests moments, suposen més de la meitat dels ingressats a la zona de crítics.

Finalment l’Hospital Universitari de Vic té un 84% d’ocupació total. Dels 201 llits ocupats, 29 són positius. La unitat de cures intensives té 12 llits ocupats, dels quals 9 són positius. De moment, això sí, el centre manté la seva activitat i atenció programada.

X