Les associacions de veïns de Berga entreguen més de 3.100 firmes contra la pujada de l’IBI i la taxa d’escombraries

El malestar era evident, i ara s’ha traduït en 3.116 signatures. Les associacions de veïns de Berga han entregat aquest dimecres al matí totes les firmes que han recollit en un mes contra la pujada de l’Impost de Béns Immobles (IBI) i l’increment de la taxa de recollida d’escombraries. Representants veïnals han retret a les portes de l’Ajuntament que l’increment s’ha fet “sense consens, de forma imprudent i amagada” i confien que les signatures serveixin perquè tant l’Ajuntament (que ha decretat l’augment de l’IBI) com el Consell Comarcal (que ha fixat l’increment de la taxa d’escombraries) els donin explicacions.

El president de l’associació de veïns dels Pedregals, Ramon Fontquerni, considera que “és un fet molt greu”, tenint en compte la situació actual: “Només hi ha restriccions i mancances. Se’ns ha descuidat i no han fet cap consulta ni comentari previ a les associacions de veïns”. Fontquerni també ha criticat que el Consell defensi que és “un augment insignificant” i ha apuntat que “sumant una cosa i una altra, va pujant el cost de vida”. Fins i tot, ha explicat el president dels veïns dels Pedregals, van arribar a plantejar a l’ens comarcal un increment de la taxa progressiu. La resposta va ser que no: “De receptius, no en van ser gens. Vam parlar una hora i mitja amb ells i ens van acabar dient que no en trauríem res”.

Des de l’associació de veïns del capdamunt de la vila, Roser Farràs ha explicat que les signatures es van recollir amb menys d’un mes i espera que “això serveixi perquè vegin que Berga no està callada”. Sobre el porta a porta, Farràs -que és una de les veus més crítiques del veïnat pel que fa a la gestió que estan fent les administracions- ha dit que el sistema funciona, però “encara queden moltes coses per solucionar”. En aquest sentit, ha retret que no s’hagi solucionat el tema dels abocaments ni s’hagi resolt el funcionament de la deixalleria mòbil. “Primer que facin la seva feina, i després en parlarem”, ha etzibat en aquest sentit Ramon Fontquerni.

Van estudiar portar-ho als jutjats

Les associacions de veïns també han explicat que van estudiar l’opció de portar els increments als tribunals. Es van assessorar jurídicament i, tot i que les opcions de sortir-ne vencedors existien, “hi havia un recorregut molt complex i llarg, eren molts diners i s’havia de finançar amb diners que a les associacions ens costaria de poder posar”, ha explicat el president del veïnat del Tossalet de les Forques, Jordi Travé.

 

Porta oberta a noves mobilitzacions

De moment no n’han parlat, però no descarten en absolut protagonitzar noves accions de protesta, si les dues administracions interpel·lades no piulen. Són pessimistes pel que fa a la congelació dels impostos perquè, fins ara, s’han topat amb poca recepció per part dels governants, però confien que, com a mínim, l’acció serveixi perquè se’ls tingui més en compte de cara a futures negociacions.