Puig-reig

Puig-reig col·locarà noves llambordes a la plaça de la Creu en record als veïns deportats i assassinats pels nazis

Puig-reig col·locarà noves llambordes a la plaça de la Creu en record als veïns deportats i assassinats pels nazis
Les llambordes que ja són a la plaça de la Creu de Puig-reig des del 2019. @ESTRUCHJOAN (TWITTER)

El 2019 se’n van instal·lar 4 i ara n’hi col·locaran cinc més. Aquest divendres, 19 de febrer, la plaça de la Creu de Puig-reig estrenarà cinc noves llambordes ‘Stolpersteine’ en record als veïns deportats i assassinats als camps de concentració nazis. Són les cinc que fa dos anys no es van poder instal·lar i pretenen continuar amb la tasca de reconèixer els purretxencs que van ser víctimes del nazisme, assassinats o deportats al camp de Mauthausen.

L’acte institucional de divendres serà a 2/4 de 12 del matí a la plaça de la Creu i, a banda de la col·locació de les cinc llabordes, hi haurà diversos parlaments. Un d’ells serà de la professora de l’institut de Puig-reig, Marta Guinó, que és una de les artífexs de la implicació dels alumnes de 4t d’ESO en la iniciativa. Els joves també parlaran, faran una ofrena floral i interpretaran tres peces musicals. Tot plegat, després de treballar a classe la memòria històrica i conèixer més de prop l’impacte de l’exili de la Guerra Civil a casa nostra i, concretament, a Puig-reig.

L’alcalde, Josep Maria Altarriba, el regidor de Cultura, Jesús Subirats, i el director de Memorial Democràtic, Jordi Font, també intervindran en l’acte de divendres. Prèviament, a les 10 del matí, hi haurà un col·loqui virtual amb els alumnes de 4t d’ESO de l’institut sobre el documental “Fugir de l’oblit”, a càrrec del realitzador del documental, Abel Moreno, i J. Miquel Albert, de Memorial Democràtic.

Les famoses llambordes de Gunter Demnig

Les ‘Stolpersteine’ són una autèntica marea mundial. L’artista Gunter Demnig va començar a posar-ne a Alemanya als anys 90 i des d’aleshores les estampa per tot Europa. El seu objectiu és mantenir viu el record dels qui van lluitar i morir per les llibertats i els drets socials. Cada llamborda ret homenatge a una víctima diferent.

D’aquesta manera, es manté viva la memòria de les persones de tots els col·lectius que van ser perseguits o assassinats a Europa entre els anys 1933 i 1945 pel règim nazi. Cada llamborda és única i es realitza a mà, precisament, com a gest de respecte i humanitat que vol contrastar amb l’exterminació industrialitzada dels nazis.

A més, no només es ret homenatge a les persones assassinades, sinó també als supervivents, incloent-hi persones que van poder exiliar-se i refugiar-se en altres països, i també a aquelles persones que davant el destí que els esperava van decidir suïcidar-se.

A Puig-reig, aquest febrer s’estrenaran les llambordes que recorden:

  • Josep Canal Arderiu, alliberat el 5 de maig de 1945
  • Esteve Candaliga Candaliga, alliberat el 5 de maig de 1945
  • Francisco Huch Berenguer, alliberat el 5 de maig del 1945
  • Ramon Serra Gene, assassinat el 26 de setembre de 1941
  • Josep Soler Canals, assassinat el 10 de novembre de 1944.

ajuntament de puig-reig Stolpersteine

Estic amb tu

Comentaris