Hasél uneix la CUP, Junts per Berga i ERC però les pintades a la seu del PSC impedeixen la unanimitat

Àmplia majoria al ple de l’Ajuntament de Berga en suport a Pablo Hasél. El ple de març ha aprovat una moció presentada per la CUP i ERC que condemna l’empresonament del raper lleidatà i exigeix el seu alliberament immediat. La moció també parla de “la qualitat demofòbica i repressiva de l’Estat espanyol” i exigeix l’alliberament de tots els presos polítics de l’Estat espanyol, així com la fi de la persecució dels exiliats.

La regidora de Cultura, Roser Valverde, va defensar la moció i va expressar la seva preocupació pel fet que “la llibertat d’expressió es posi en dubte”. A més, Valverde va assegurar que “ha quedat demostrat que Hasél no fa més que cantar veritats”. ERC, que es va sumar a la CUP a última hora com a proposadors de la moció, va reflexionar que “la llibertat d’expressió hi ha de ser tant quan és per temes que ens agrada com quan, no”. Ho va dir el seu portaveu, Ramon Camps.

Junts per Berga també va sumar a favor de la moció. El portaveu del grup, Ferran Aymerich, va dir que “és evident que si hi ha presos polítics alguna mancança hi ha” i va destacar que, amb el seu vot a favor, vol reivindicar “els aspectes que ens uneixen” i no pas “buscar tres peus al gat”. En això últim, Aymerich es referia a l’anterior punt de l’ordre del dia, sobre la visibilització de l’esport femení, que va topar amb reticències per part del govern per les formes de presentar-la des de l’oposició, malgrat està d’acord amb el fons de la qüestió.

El dard enverinat del PSC

El que probablement pocs s’esperaven és que el PSC oferís el seu vot a favor a la moció de Hasél. El regidor socialista, Abel Garcia, va fer-ho, posant una condició: que la moció inclogués un darrer punt on l’Ajuntament condemnés la pintada s a la seu del PSC a la ciutat durant la jornada de protesta per l’empresonament del raper. “Hi estaria d’acord i hi votaria a favor, malgrat no compartir l’articulat”, va dir Garcia.

La CUP no ho va acceptar. La regidora Valverde va reflexionar sobre el que entén que és violència i va assegurar que “les pintades del dia de la manifestació no van ser pintades que amenacessin directament a cap persona”. I va concloure: “Ens agradaria que no s’intenti fer veure violència quan hi ha pintades”.

En aquest sentit, Valverde va reflexionar que, per a ella, “violència és que vagis a una manifestació i que una bola de FOAM et buidi l’ull, que et facin excavar la teva tomba i t’hi enterrin, la impunitat amb que la policia pot disparar a les persones, que hi hagi un 27,3% d’atur juvenil a Catalunya, o que et desnoni per error per acontentar l’especulació urbanística”.

En resum, que la moció va quedar intacta, tal com es va presentar, i va tenir una àmplia majoria, però no va comptar amb el vot socialista.