El nom de Hasél ressona als carrers de Berga i el seu empresonament provoca una nova pintada a la seu del PSC

A Berga, el “Llibertat Pablo Hasél” també ha ressonat. El dilluns ha començat amb la detenció i l’empresonament de Hasél a l’edifici del Rectorat de la Universitat de Lleida i ha acabat amb desenes de manifestacions arreu del país condemnant l’acció. I, tot i que la crida a Berga s’ha fet esperar més que a les capitals de comarca veïnes, l’Esquerra Independentista berguedana no ha fallat, tal com s’esperava. Qui ha llançat la convocatòria a través de les xarxes ha estat la CUP i el Casal Panxo, que a mitja tarda han esperonat la població a sortir al carrer.

A les 7 de la tarda, a la plaça de Sant Joan –rebatejada des de fa mesos com a plaça de les Dones– hi havia un centenar de persones disposades a plantar-se als jutjats per fer-hi ressonar el seu rebuig a l’empresonament del raper.

Probablement la policia esperava que la corrua de manifestants baixés pel passeig de la Pau, però no. Gir inesperat de guió i carrer Barcelona avall. D’entrada l’itinerari ha sorprès a més d’un però, a mig carrer, ha pres sentit. Alguns dels manifestants s’han aturat davant la seu del PSC a la ciutat i hi han fet una pinta que responsabilitzava els socialistes de l’empresonament de Hasél: “PSOE feixistes, vosaltres sou els terroristes”.

EuXo4dWWYAA4vC8

L’aturada a mig carrer fins i tot ha sorprès els veïns i ha provocat una de les anècdotes més curioses de la tarda. Una veïna, des d’un balcó del bloc de la seu socialista i sense visió del que estava passant a la façana de l’edifici, ha etzibat, confusa: “Què feu? Baixeu avall, no?”. El pit stop ha durat menys de mig minut i la manifestació ha seguit el seu camí: Gran Via, Comte Oliba, Programari Lliure i, finalment, plantada davant els jutjats.

Al pati de cal jutge, els manifestants s’hi han trobat diversos agents dels Mossos d’Esquadra que, abans, havien tancat el perímetre de manera insòlita, amb cinta. La manifestació no s’ha pogut acostar a més de 50 metres de l’entrada dels jutjats.

Al cap de pocs minuts, la manifestació ha fet mitja volta, després d’etzibar uns quants càntics que apuntaven directament a l’Estat, al paper dels Mossos en el cas Hasél i al PSOE. Altre cop a la plaça de les Dones, la protesta s’ha donat per acabada amb un llarg aplaudiment col·lectiu.