L’Hotel d’Entitats de Berga torna a vacunar amb AstraZeneca

L’Hotel d’Entitats de Berga, juntament amb els espais firals de Manresa, Igualada i Vic, han reprès aquest dimecres la vacunació amb Oxford/AstraZeneca. L’administració d’aquest vaccí es va aturar de manera cautelar i temporal a diversos països europeus i tot just ahir es va anunciar la represa i l’estratègia de vacunació comunitària que està prevista per quan arribi una important quantitat de dosis. Amb l’anunci es van tornar a enviar missatges al mòbil a persones del col·lectiu de serveis essencials d’entre 60 i 65 anys que fins ara no s’havien vacunat i també a la població general d’aquesta franja d’edat.

Amb la represa de vacunació amb Astra Zeneca ja són tres les vacunes que s’administren a la regió sanitària de la Catalunya Central. Aquesta setmana ha rebut la de Moderna i des de finals d’any administra Pfizer a sanitaris i gent gran.

Al palau firal de Manresa, aquest matí hi havia cues per a l’administració d’Astra Zeneca. En 24 hores es van omplir els espais disponibles per a vacunar-se amb aquest vaccí. També al matí ha reobert l’escorxador d’Igualada i a la tarda ho faran l’espai firal del Sucre, a Vic, i l’Hotel d’Entitats, a Berga. Aquests quatre espais formen part des 49 espais mitjans ubicats a tot el territori i que amplien el nombre de professionals  que hi havia fins ara amb previsió de poder anar augmentant en els propers dies les dosis a administrar. Només avui, la previsió és vacunar més de 1.000 persones a la regió sanitària d’aquesta franja d’edat.

Tres vacunes a la regió sanitària de la Catalunya Central amb tres circuits diferents

També aquesta mateixa setmana s’ha començat a administrar als hospitals de Vic, Manresa i Igualada la vacuna Moderna. A la Fundació Althaia, ja han començat a administrar les primeres dosis aquest mateix dimarts. Es vacunarà a pacients de risc, com els pacients trasplantats que encara no havien rebut la vacuna als centres on els van intervenir, pacients oncològics i hematòlogics de les comarques del Bages, Berguedà i Solsonès.

Igualada ho fa a partir de divendres amb pacients oncohematològics. També Al Consorci Hospitalari de Vic comencen a finals de setmana. Es vacunaran pacients oncològics, malalties autoimmunes, VIH i altres pacients amb tractaments immunosupressors, així com alguns trasplantats que encara no havien rebut la vacuna als centres on els van intervenir.

Les característiques d’aquest vaccí la fa adequada per administrar als hospitals ja que s’ha de conservar entre -25ºC i -15ºC i tenen una caducitat de 7 mesos. La presentació de la vacuna és en vials multidosis de 10 dosis de 0,5 mL. La pauta d’administració és de dues dosis per via intramuscular amb un interval de al menys 28 dies. Es destina a persones amb fragilitat, eminentment trasplantats en aquesta primera fase. El mateix hospital contacta amb els afectats per a la seva administració.

Pel que fa a la primera vacuna que va arribar a la regió, la de Pfizer Biontech, la campanya continua als centres d’assistència primària designats. En els darrers dies s’han administrat només segones dosis de la vacuna a persones de més de 80 anys i també a dependents. Aquesta setmana s’han pogut començar a posar primeres dosis i la previsió és poder anar augmentant el nombre de persones més grans de 80 que encara no han rebut la primera dosi de Pfizer en les properes dues setmanes. A hores d’ara, hi ha vacunades dues terceres parts de persones dependents de la Catalunya central i el 25% de persones de més de 80 anys.