Salut atura la vacunació d’AstraZeneca a l’hotel d’entitats de Berga, però continua administrant Pfizer

L’hotel d’entitats de Berga, juntament amb els espais firals de Manresa, Igualada i Vic, ha aturat provisionalment la vacunació d’AstraZeneca després de la decisió de suspendre l’administració d’aquestes dosis a tot l’estat espanyol.

La suspensió cautelar i temporal es mantindrà fins que l’Agència Europea del Medicament (EMA) realitzi un informe sobre si hi ha relació entre l’administració de la vacuna i algunes notificacions de trombosis cerebrals en persones vacunades. De moment, només s’han donat 11 casos entre les 17 milions de dosis administrades per tot Europa. En l’informe de l’EMA es determinarà si hi ha coincidència en el temps, després si hi ha una relació causa-efecte i, per últim, es valora si el benefici-risc és favorable per continuar administrant la vacuna o dispensant el medicament en qüestió.

Moderna arriba a la Catalunya central, però de moment no es preveu per a Berga

Mentrestant, el pla de vacunació a la regió sanitària continua amb les dosis de Pfizer. Les vacunes que arriben d’aquest vaccí s’administren des de punts designats pels equips d’atenció primària a persones amb dependència i majors de 80 anys. En els propers deu dies s’administren essencialment segones dosis. La suspensió temporal d’AstraZeneca, això sí, ha fet caure en picat les vacunes diàries que es posen al Berguedà.

A banda, aquesta mateixa setmana arriben a la regió sanitària les primeres 1.500 dosis de la vacuna Moderna a la Catalunya central. Els hospitals de Vic i Manresa podran començar a administrar aquets vaccí la setmana que ve. De moment, el Departament de Salut no contempla portar-ne a Berga, ja que se’n reben poques i s’administren eminentment a persones que han patit un transplantament, moltes de les quals ja són derivades a hospitals de fora de la comarca.

La tipologia de la vacuna de Moderna la fa adequada per a administrar als hospitals ja que s’ha de conservar entre -25ºC i -15ºC i tenen una caducitat de 7 mesos. La presentació de la vacuna és en vials multidosis de 10 dosis de 0,5 mL. La pauta d’administració és de dues dosis per via intramuscular amb un interval de al menys 28 dies. El mateix hospital contacta amb els afectats per a la seva administració.

X