El batec de la cultura torna al monestir de Sant Llorenç amb 21 propostes fins al juny

Primavera i cultura van de la mà al monestir de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà des de fa molt temps. Aquest any no serà una excepció. Civitas Cultura, l’associació que dinamitza culturalment l’espai, ha programat 21 propostes artístiques fins el 21 de juny.

La música és el pal de paller de la programació, però també hi ha lloc per al teatre, les exposicions, commemoracions i, fins i tot, la presentació del llibre del monestir.

Aquest dimarts al matí, Civitas i l’Ajuntament de Guardiola han presentat el programa de primavera i han pintat la presentació del llibre com el plat estrella. Hi serà Antoni González, cap del Servei de Monuments de la Diputació de Barcelona durant 31 anys, fins el 2013. També hi serà Joan Closa, el seu successor al càrrec.

Antoni González va ser l’arquitecte que es va imaginar que, a banda de ser un gegant patrimonial, al monestir de Sant Llorenç també s’hi podia aturar la cultura. I, així, va plantar les llavors del que, anys més tard, aconseguiria Civitas Cultura liderant la transformació de l’equipament com a pol cultural. “Serà la primera vegada que l’Antoni trepitgi el monestir i de ben segur que serà un acte molt emotiu”, ha dit l’alcalde del poble, Josep Lara.

La presentació serà el 10 d’abril, la segona setmana d’activitat de primavera al monestir. La primera serà aquest mateix cap de setmana, amb el tret inaugural el dia 3: un concert del Cor Al·lira batejat com ‘The Springtime of the Year’.

Des d’aquest dissabte fins el 21 de juny passarà pel monestir cultura de tota mena. El mateix dia de la presentació del llibre, el 10 d’abril, el cor de Ponent també farà un concert. De fet, n’hi haurà fins a 10, de concerts. També se segueix apostant pels vermuts musicals, el 13 i el 20 de juny, amb Andreu Martí i la Berguedana de Folklore Total, respectivament.

A banda, hi haurà quatre exposicions i dues commemoracions. Aquestes dues últimes propostes es dedicaran als 700 anys des de l’existència del poeta Dante Aliguieri i als 100 anys des de Joseph Beuys.

Consulta totes les activitats de primavera al monestir de Sant Llorenç, al Sortim, l’agenda cultural de l’Aquí Berguedà

La pandèmia no va aturar gairebé res

El 2020 de pandèmia va obligar Civitas a posar el peu al fre, però no del tot. Sempre que van poder, els dinamitzadors culturals del monestir van organitzar-hi activitats. Prova d’això és que, durant tot l’any passat, s’hi van muntar 38 propostes i s’hi van acostar més de 2.700 persones.

Aquest any, només a la primavera ja hi ha 21 activitats programades i Civitas promet emocions culturals de cara a l’estiu, a la tardor i per Nadal. Si el virus es comporta, el monestir bategarà com mai.

X