First Stop

Berga

Hi haurà Sant Marc a Queralt: sense coca, però amb xocolatines

Hi haurà Sant Marc a Queralt: sense coca, però amb xocolatines
Una assistent en una festa de Sant Marc, anys enrere, al mirador de davant del santuari de Queralt. MARC CANTURRI

L’Ajuntament de Berga està disposat a organitzar la festa de Sant Marc al santuari de Queralt. L’any passat es va suspendre per la Covid-19, però aquest any el consistori prepara una versió adaptada: no hi haurà coca i xocolata com en un any habitual, però sí que es repartiran 400 xocolatines per a cadascun dels assistents, en embolcalls individuals. L’Ajuntament, això sí, recomana que les xocolatines es mengin a casa, i no pas el santuari, ja que la normativa contra la Covid-19 impedeix menjar i beure a la via pública.

Homenatge a mossèn Ramon Barniol

La festa serà, com sempre, el 25 d’abril, que aquest any cau en diumenge. Començarà a les 10.15h del matí amb la trobada a les Tres Creus per completar l’últim tram del camí al santuari de Queralt, en comitiva, respectant la distància social entre les persones participants.

Després hi haurà la missa tradicional, on s’hi inclourà un homenatge a mossèn Ramon Barniol. El fins ara capellà custodi del santuari ha deixat Queralt després de 27 anys exercint-hi, des del 1993 fins al 2021. L’Ajuntament li farà un reconeixement per la tasca desenvolupada durant 27 anys al santuari. Mossèn Barniol, de 86 anys, l’ha deixat per ingressar al Seminari de Solsona, tal com ja va explicar a l’Aquí Berguedà.

Xocolateres d’honor

Aquest any, la festa comptarà amb tres xocolateres d’honor que s’encarregaran de repartir les xocolatines: Maria Queralt Busqueta Serra, treballadora del servei de neteja de l’empresa pública BRG Progrés, que ha realitzat les tasques de neteja d’edificis municipals del 2005 al 2020; Glòria Simon Tena, directora de l’entitat Càritas Parroquial de Berga; i Roser Vila Colell, voluntària de Càritas Parroquial de Berga, per la tasca desenvolupada per l’entitat social mitjançant l’assistència i la inserció de persones en situació vulnerable, especialment, durant el context de la pandèmia de la Covid-19.

 

Renovar el vot de poble

El santuari de Queralt és el punt de trobada dels berguedans i berguedanes que hi pugen cada 25 d’abril per renovar el vot de poble. Es tracta d’una tradició que compta amb més de 300 anys d’història i que es va originar l’any 1687 quan la ciutat va patir una plaga de llagosta. Per combatre-la, els veïns i veïnes del municipi van recórrer a la Mare de Déu de Queralt i la van baixar en processó per demanar-li ajuda i protecció.

En agraïment, el poble va prometre pujar al santuari cada any, el dia de Sant Marc, i així es continua fent actualment com a costum popular que fa que els berguedans i berguedanes es reuneixin a Queralt per compartir un esmorzar a l’entorn del santuari.

Concert Jove amb Roba Estesa

Roba Estesa protagonitzarà el concert jove de la festa de Sant Marc el dissabte, 24 d’abril, al Teatre Municipal de Berga, a les 19 h. La formació fusiona les músiques urbanes i festives amb la instrumentació i melodies folk. En l’àmbit textual, investiguen com parlar de les contradiccions quotidianes partint d’un marc teòric que enllaça les seves experiències des de l’esperit crític: el feminisme.

Un any després de la publicació del seu segon disc titulat ‘Desglaç’, Roba Estesa presenta la nova gira anomenada ‘Orgull’. És un espectacle renovat, festiu i combatiu que esdevé una oda a la diversitat, una crida a performar-nos com a subversives, amb cossos diversos i dissidents que es troben en la festa i en la lluita i són capaços de crear mons que escapen de l’heterònoma.

La venda d’entrades es realitzarà a la taquilla del Teatre Municipal de Berga, una hora abans de l’inici de l’espectacle, i també es poden adquirir de forma anticipada a través de la plataforma de venda d’entrades online ticketara.com.

Ajuntament de Berga Sant Marc Santuari de Queralt

Comentaris