Les administracions preveuen tornar a permetre el bany a la riera de Merlès aquest estiu

La campanya d’estiu d’enguany ja s’està preparant i, si la Covid-19 no ho impedeix, els banyistes tornaran a la riera de Merlès. Els ajuntaments riberencs i els consells comarcals de la zona preveuen tornar a permetre el bany a la riera aquest estiu, després que la pandèmia ho impedís el 2020. Les administracions locals i comarcals, això sí, mantindran el servei de vigilància a través de Guardes Rurals, amb el suport d’Agents Rurals i Mossos d’Esquadra, i la limitació d’aforaments mitjançant l’aparcament en les zones condicionades per fer-ho.
En paral·lel, els ajuntaments i els consells comarcals estudien crear un ens de gestió propi de la riera de Merlès. Els ajuntaments ja es van queixar l’any passat que els era impossible controlar la riera i fer complir la normativa sent tan petits i amb les poques eines que disposaven. Per això, l’any passat els consells comarcals de la zona es van arremangar i van col·laborar en la contractació de vigilants, així com també en l’habilitació de places d’aparcament per controlar l’aforament.
Els 9 ajuntaments per on transcorre la riera són Borredà, La Quar, Puig-reig, Sagàs, Sant Jaume de Frontanyà, Santa Maria de Merlès, Gaià, Les Llosses i Lluçà amb els seus respectius consells comarcals. L’òrgan que s’està sondejant seria un ens de gestió propi que faciliti la feina (jurídica, administrativa, comptable) de manteniment d’aquest espai natural protegit. Les administracions locals exploraran quina forma haurà de tenir aquest ens i els pros i contres de la seva creació.
Aquesta és una de les mesures que els ajuntaments i els consells comarcals dels respectius territoris -la major part al Berguedà- tenen a l’agenda de treball amb l’objectiu de preservar la riera de Merlès, que forma part del Pla d’espais d’interès natural aprovat de 14 de desembre. La riera és un espai natural protegit, reserva natural parcial, zona especial de conservació (ZEC), zona especial de protecció d’ocells (ZEPA) i és part de la Xarxa Natura2000.
Els ajuntaments han fet un bon balanç de les mesures adoptades el 2020. Asseguren que tant la vigilància com els aparcaments han contribuït a reduir la massificació de l’espai. També va ser determinant la prohibició del bany per evitar la propagació de la Covid-19 en un estiu de màxima conflictivitat en els espais naturals arreu del país a causa de l’elevada afluència de visitants. En aquest últim aspecte, actualment s’estan tramitant les sancions imposades i ja s’han cobrat les primeres. Aquests diners serviran per seguir invertint en el manteniment de l’espai natural.

X