La primera dosi de la vacuna contra la Covid-19 ha arribat a un de cada quatre berguedans majors de 16 anys

Un de cada quatre berguedans majors de 16 anys han rebut, almenys, la primera dosi de la vacuna. Gairebé quatre mesos després de l’inici de la vacunació, les dades del Departament de Salut apunten que un 26,9% de la població autoritzada a vacunar-se ja ha rebut la primera de les dues dosis.
Pel que fa a la segona, la història canvia. Només l’ha rebut un 7,6% de la població. Tot i això, val a dir que la vacuna d’AstraZenenca no es pot administrar fins al cap de tres mesos d’haver rebut la primera, i això fa que encara no se n’hagin pogut posar a la comarca. Les primeres dosis es van començar a administrar a mitjans de febrer, de manera que les segones -si es compleixen terminis- no arribaran fins al maig.
Les dades del Departament de Salut assenyalen que al voltant d’un 15% de la població es troba a mig camí de la vacunació, és a dir, ha rebut la primera dosi però encara no s’ha pogut posar la segona.

Més del 95% dels usuaris de residències, vacunats

Per franges, els usuaris de residències estan pràcticament coberts amb les dues dosis. Més del 95% dels usuaris de centres del Berguedà ja han rebut les dues dosis. La xifra de personal de residències vacunat és força més baixa: un 75% està immunitzat. Pel que fa al personal de l’hospital i l’Atenció Primària, el percentatge de vacunats amb les dues dosis ronda el 70%. Tots aquests grups s’han vacunat amb Pfizer, amb 21 dies aproximats de diferència entre la primera i la segona dosi.
Els altres dos col·lectius que també estan rebent les dosis de Pfizer són les persones amb gran dependència i els majors de 80 anys. Les dues dosis han arribat a un 57% de les persones amb un alt grau de dependència, però tot just a un 27% dels majors de 80 anys. Dels 79 anys en avall, les segones dosis amb prou feina arriben a l’1% de la població.

Un 65% dels treballadors essencials han rebut la primera dosi d’AstraZeneca

Pel que fa a les primeres dosis d’AstraZeneca, que es van haver d’aturar uns dies per comprovar si tenien relació amb casos de trombosi, fa setmanes que s’han pogut reprendre i han arribat a un 65,2% dels treballadors del Berguedà considerats essencials.
En les persones de 60 a 65 anys, la primera dosi tot just és al 43%, tot i que supera amb escreix les franges d’entre 70 i 79 anys (25,4%) i d’entre 66 i 69 anys (12,2%).