Absolen l’artista Abel Azcona, perseguit per haver escrit “pederàstia” amb hòsties consagrades al Konvent de Cal Rosal

L’artista navarrès Abel Azcona pot tornar a Espanya. La justícia el perseguia per haver escrit, amb hòsties consagrades, la paraula “pederàstia” en una performance l’any 2016 al Kovent de Cal Rosal. Ara el jutjat d’instrucció de Berga ha arxivat el seu cas de manera definitiva i Abel Azcona pot deixar Lisboa, on ha viscut exiliat els últims anys, i tornar a viure a Espanya amb total llibertat, tal com ha confirmat ell mateix a través de les xarxes socials.


L’Associació d’Advocats Cristians va presentar una querella contra Azcona perquè entenien que havia comès un delicte de profanació i contra els sentiments religiosos. El jutge ho ha desestimat i també descarta perseguir-lo per obstrucció a la justícia, després que l’artista no s’hagi presentat a declarar en cap de les tres citacions judicials que ha rebut des del 2016.
La performance d’Abel Azcona ha irritat col·lectius propers a l’Església allà on ha anat. El 2015 l’Església de Navarra, el PP i l’Associació d’Advocats Cristians ja el van denunciar per haver recollit 242 hòsties consagrades en parròquies del País Basc i Navarra, i haver-les fet servir per escriure “pederàstia” en un acte de denúncia que apuntava directament als 242 casos d’abusos sexuals infantils que hi havia hagut a Navarra.
Més endavant, va rebre noves denúncies per part de VOX, el PP, l’Associació d’Advocats Cristians, la Fundació Francisco Franco i l’arquebisbat de Pamplona i Tudela. Totes les causes han acabat igual: o arxivades o guanyades per l’artista conceptual. Totes menys la de Berga, fins ara.
A Berga la denúncia va ser admesa a tràmit i el jutge el va citar fins a tres vegades a declarar. No s’hi va presentar i el tribunal va dictar una ordre de cerca i captura. Tot plegat va empènyer Azcona a exiliar-se a Lisboa. I així, fins ara, que la causa s’ha arxivat i l’artista pot tornar a trepitjar territori espanyol sense témer per ser detingut.

X