Berga permet que les entitats facin parada per Sant Jordi, però en redistribueix la majoria al Vall

A Berga, les entitats sí que podran fer parada per Sant Jordi. El protocol del Procicat dicta que, als municipis de més de 5.000 habitants, les parades només podran ser de professionals, és a dir, de floristes i llibreters. Però, a Berga, l’Ajuntament ho veu com una recomanació i s’ha entès amb les entitats per oferir-los un espai on es puguin complir els 10 metres entre parada i parada que ordena el Procicat.
L’espai és el passeig de la Indústria. La regidora de Promoció Econòmica, Roser Rifà, va admetre aquest dimarts als mitjans de comunicació que la normativa dels 10 metres la va sorprendre: “L’entenem, però creiem que està pensada per realitats diferents a la de Berga, però encara i així tenim un passeig que ens permet complir-la. Sense el Vall, no hauríem tingut més remei que limitar les parades a professionals”.
Aquests últims dies l’Ajuntament ha trucat a les entitats que habitualment fan parada el 23 d’abril i els ha ofert la possibilitat de traslladar-se al passeig de la Indústria, enlloc d’ocupar espais al carrer Major o les places de la zona. La idea és crear un espai firal que aglutini gairebé totes les parades d’entitats, al passeig de la Indústria, amb la separació de 10 metres entre unes i altres.
Al carrer Major només hi quedaran les parades dels professionals i les entitats que hi tinguin la botiga o la seu. Per exemple, hi haurà els llibres de Ca l’Huch o les roses solidàries de Ginkgo. A més, l’Ajuntament també ha estat flexible a l’hora de permetre que les entitats que tinguin la seu als carrers propers al carrer Major puguin fer la parada al punt habitual. És el cas, per exemple, del Casal Panxo, que instal·larà la seva parada de llibres a la part central del carrer Major, com fa habitualment.
En canvi, una de les entitats que serà al passeig de la Indústria serà l’Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà. La seva gerent, Ester Comellas, ha explicat a l’Aquí Berguedà que ja tenen les roses a punt. N’han encarregat unes 3.000 i confien poder-les vendre en dues parades a Berga i en una tercera en un altre municipi que estan pendents de confirmar. A més, han arribat a acords amb establiments perquè els venguin roses en altres municipis més petits de la comarca.
La regidora de Promoció Econòmica de Berga, Roser Rifà, està treballant amb la possibilitat de contractar una empresa de seguretat privada perquè vetlli per mantenir la distància i les mesures de seguretat en l’espai excepcional del passeig de la Indústria durant tota la Diada de Sant Jordi. L’experiència del mercat setmanal dels dissabtes la tranquil·litza: “Primer perimetràvem les zones, però amb el pas de les setmanes vam veure que potser no calia. És una sort tenir un espai tan ample i llarg com el passeig perquè, per coses com aquesta, no ens l’acabem”.

X