El pressupost d’inversions del Consell Comarcal creix un 25% el 2021 gràcies a la delegació d’obres municipals

Aquest abril, sí: el Consell Comarcal del Berguedà aprovarà el pressupost del 2021 la setmana vinent, a les portes de tancar el quart mes de l’any. La demora, això sí, acabarà servint per presentar el que el president comarcal, Josep Lara, ha presentat com “el pressupost més gran de la història d’aquesta casa”. 21,2 milions d’euros de pressupost i, d’aquests, 4,5 milions en inversions (un 25% més que l’any anterior).
Ara bé, si bé el capítol d’inversions és el protagonista del pressupost, també amaga alguns matisos. Més de la meitat dels 4,5 milions d’inversions són diners que paguen altres administracions, des dels ajuntaments fins als diners del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). D’aquesta manera, el Consell es consagra com a gestor i executor de projectes finançats per altres administracions. Té el múscul tècnic per fer-ho i fa de paraigües perquè el Berguedà pugui presentar projectes comarcals que millorin els que, si no, els ajuntaments haurien de presentar per separat.
Un exemple d’aquestes inversions que el Consell es limita a licitar és la transformació de l’entrada sud de Gironella, el gran projecte de mandat a l’ajuntament gironellenc. La primera fase pressupostada costarà més d’1,3 milions: l’Ajuntament n’és el principal inversor, però també hi ha 400.000 euros que surten del FEDER que va aconseguir la comarca, uns 250.000 del PUOSC de la Generalitat i 200.000 euros del pressupost de l’Estat. Ara bé, tal com passa amb la resta de projectes del pla FEDER que va apadrinar el Consell, és l’ens comarcal qui acabarà licitant les obres i, per tant, formen part del seu pressupost.

Injecció per al polígon d’Olvan

Altres accions  destacades i, en aquest cas sí que surten directament de les arques comarcals, són els 169.815 euros que el Consell invertirà en completar la primera fase d’urbanització del polígon i els 30.185 més que serviran per comprar les accions del Consorci Urbanístic pel Desenvolupament del Sector d’Activitats Econòmiques Berguedà-Olvan, on també hi ha l’Institut Català del Sol i l’Ajuntament d’Olvan. El 2020 el Consell va començar adquirir accions d’aquest Consorci per donar suport a l’Ajuntament d’Olvan i aquest 2021 ho anirà fent en funció de les diferents fases d’urbanització per contribuir a fer realitat el projecte.
 

Diners per culminar el canvi en la recollida de residus

El Consell també ha reservat 320.000 euros de la partida d’inversions a fer realitat el canvi de model de recollida de residus als municipis que no van implantar el porta a porta. Segons el president, calculen que els caldrà més d’un milió d’euros per culminar el canvi de model comarcal i estan pendents de rebre diversos ajuts per complementar els diners que hi posen. Lara no ha volgut calendaritzar l’actuació, però confia que, si no pot executar-se aquest 2021, pugui ser durant el 2022 i, per tant, abans que acabi el mandat.
Fa més de dos anys i mig que el porta a porta funciona en 12 municipis de la comarca i, en tots ells, el reciclatge s’ha enfilat per sobre del 80%. El problema és que als altres 19 pobles el sistema de recollida no ha canviat i els hàbits dels seus residents, tampoc, fet que provoca que el percentatge de recollida selectiva comarcal acabi caient del 80 al 64%.

Finançament d’1 milió d’euros pels ajuntaments

El Consell Comarcal també mantindrà la línia de crèdit a interès 0 per ajudar als ajuntaments a finançar actuacions. En total es dota un fons de fins a 1 milió d’euros i cada ajuntament pot utilitzar-lo per demanar com a màxim 100.000 euros.
Aquesta línia de finançament s’afegeix al suport d’enginyeria, arquitectura, administració i implantació de personal tècnic en administració electrònica que el Consell Comarcal del Berguedà posa a l’abast dels consistoris que no disposen d’aquests serveis per facilitar-los la seva tasca.

El govern destaca “l’esforç” que implica gestionar les inversions

El president  comarcal, Josep Lara, ha destacat en roda de premsa “l’esforç que implica gestionar un volum d’inversions de 4,5 milions d’euros com el d’aquest 2021″. Lara considera que aquest pressupost confirma “l’aposta decidida per ajudar els municipis berguedans a tirar endavant actuacions que suposarien un escull insalvable sense els mitjans tècnics del Consell”.
En la mateixa línia, la consellera d’Hisenda, Anna Maria Serra, ha insistit que es tracta d’un “pressupost finalista”, que es basa en la gestió de recursos que arriben d’altres administració per acabar-los de transformar en projectes. La responsable d’Hisenda ha anunciat que el Consell seguirà “treballant per buscar finançament per fer realitat projectes que generin valor per la comarca amb la complicitat del diferents actors socioeconòmics”.
Les inversions són un dels capítols destacats del pressupost del 2021 que es debatrà en un ple extraordinari previst per dimecres vinent, dia 28 d’abril. En principi, això sí, no hi ha d’haver entrebancs per tirar-los endavant, ja que el govern comarcal té majoria al ple.

X