10 recomanacions literàries amb segell berguedà per aquest Sant Jordi

És el 23 d’abril més esperat dels últims anys per als llibreters d’arreu del país. Després d’un 2020 en què la pandèmia va treure’ls el seu dia de glòria, aquest 2021 molts editors opten per allargar les novetats que van treure l’any passat però que, amb el coronavirus, no van tenir la sortida projectada.
Fa un any, l’editor berguedà Jaume Huch assegurava a l’Aquí Berguedà que la crisi del sector del llibre anava molt més enllà de la distribució i les vendes: “Haver tret una novetat -o haver-ho fet tot per treure-la- i ara haver d’esperar 3 o 4 mesos, és terrible”. Aleshores ja hi havia la idea de traslladar el Sant Jordi al juliol, però el sector hi confiava més aviat poc: “No serà el mateix”. I efectivament: no va ser el mateix.
Ara bé, també hi ha aspectes que criden a l’optimisme entre editors i llibreters. Durant el confinament de fa un any, les llibreries estaven tancades, però la població no només va continuar llegint, sinó que ho va fer més. Segons un estudi de la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya, amb el decret de l’estat d’alarma el nombre de lectors habituals a l’Estat va augmentar un 4%, des d’un 50 fins a un 54%. L’increment va ser especialment rellevant en joves de fins a 24 anys. El 2019 menys del 60% asseguraven llegir habitualment, però després de l’estat d’alarma la xifra es va enfilar per sobre del 70%.
Ara, un any després, la societat encara lluita per superar la Covid, però podrà fer Sant Jordi. I compte, perquè no és l’aparador de tot un any, sinó de dos.
Si el que t’interessa són els autors locals, l’Aquí Berguedà et dona deu idees per aquest Sant Jordi:

‘(Im)possible’, de Montse Clotet, basat en la vida de Xavier Pujols

Imatges que expliquen la vida del berguedà Xavier Pujols. El jove, amb diversitat funcional, utilitza l’assistència personal per desenvolupar el seu projecte de vida. I ara aquest projecte vital és el fil conductor d’un llibre amb il·lustracions de Montse Clotet. Un títol per trencar amb estereotips i fomentar una societat inclusiva.
xavier-pujols

‘Monestir de Sant Llorenç: memòria i cultura creativa’

Resseguir la història del Monestir de Sant Llorenç per entendre el moment dolç que viu ara des del punt de vista cultural. Civitas i l’Ajuntament de Guardiola han editat un llibre finançat per la Diputació que repassa la restauració arquitectònica i la revifada cultural dels últims anys d’un equipament patrimonial de primer ordre.
primavera-monestir-sant-llorenç-roda-premsa

‘Atrapades en el temps’, de Gemma Puig i Mònica Usart

La meteoròloga més coneguda del Berguedà explica, amb Mònica Usart, les situacions que han marcat la meteorologia dels últims anys i claven la mirada al futur per analitzar quins canvis hi poden haver.
maxresdefault

‘El primer emperador i la reina lluna’, de Jordi Cussà

Una novel·la històrica que es fixa en la cultura xinesa, que balla entre la realitat i la meravella i que situa el berguedà Jordi Cussà entre els millors novel·listes de Catalunya (si no hi era ja). Imprescindible pels amants del gènere.
jordi-cussa

‘Ballar amb el silenci’, de Rosanna Camprubí

Va quedar completament sorda als tres anys, però ha lluitat tota la vida per sortir-se’n. No només ho ha fet, sinó que ha aconseguit convertir-se en una referent dels balls de saló al país i competeix de tu a tu contra els millors balladors d’Espanya amb la seva inseparable parella, el Joan. És de Berga, fa temps que és un exemple que travessa fronteres, i ara explica la seva història en un llibre.
176074125_3940834329366079_915687522449459672_n

‘Estel’, el darrer llibre de la trilogia de Ramon Soler

La història dels Ferrer continua. El tercer llibre de la trilogia de Ramon Soler se centra en l’època de la Guerra Civil. En aquest cas, Peguera perd un punt de protagonisme i la trama s’estén per tot el Berguedà i pel sud de França.
ramon-soler-foto

‘La noia del vestit blau’, de Laia Vilaseca

La Martina arriba al poble de muntanya on ha estiuejat tota la vida per instal·lar-s’hi. Necessita fugir de la ciutat i confia que el poble li donarà la calma que busca. El que no s’imagina és que quedarà atrapada en una aventura perillosa.
laia-vilaseca.jpg

‘Foc i brases’, de Ramon Massana i Codina

Un primer pas per resoldre el deute pendent de Vilada amb la memòria històrica. Ramon Massana repassa els anys de República, l’època de la Guerra Civil i la postguerra. Un fil que s’estira i desperta cada cop més interès.
EzQ5EWXVUAYgzYg

‘Elena Jordi. Una reina berguedana a la cort del Paral·lel’, de Josep Cunill

Primera gran ampliació de la biografia d’Elena Jordi. L’Àmbit de Recerques del Berguedà i l’autor, Josep Cunill, llancen per aquest Sant Jordi un llibre que vol acostar d’una vegada per totes la figura d’Elena Jordi al Berguedà. Va ser la primera dona de l’Estat en dirigir una pel·lícula de cinema mut i, a Barcelona, fins i tot hi té una plaça. Al Berguedà, en canvi, sempre ha passat molt més desapercebuda.
elena-jordi-presentació
 

‘Humedades’, de Manel Fernández Sosa

Setè llibre i segon poemari de Manel Fernández. És un recull de poemes que l’autor ha presentat en diversos concursos fins a cridar l’atenció de l’editorial Diversidad Literaria. Molts dels textos han estat escrits durant el confinament i pretenen ser una promesa que, un dia no gaire llunyà, tornarem a viure en la normalitat que la pandèmia ens ha pres.
173392960_3171299812972742_5884621583903326829_n