L’Ajuntament d’Avià ha donat, en quatre anys, 97.000 euros en ajuts per potenciar l’estalvi energètic a cada casa

Entre el 2017 i el 2020, l’Ajuntament d’Avià ha invertit 97.000 euros en ajuts cap a la ciutadania per potenciar l’estalvi energètic al municipi. L’Ajuntament ha finançat un total de 288 actuacions que van des del canvi de comercialitzadora elèctrica per tal de garantir que el subministrament prové de fonts renovables, la substitució d’electrodomèstics vells per actuals més eficients, aïllaments de finestres i vidres, parets i sostres, el canvi de lluminàries leds, la instal·lació de plaques solars, calderes de biomassa o aparells per estalviar consum d’aigua i d’aerotèrmica.
Les dades mostren que, des del 2017 i fins el 2020, les ajudes que més s’han demanat han estat les de canvi de comercialitzadora elèctrica amb 115 peticions, seguides de les de la substitució d’electrodomèstics (80), així com els aïllaments de finestres i vidres (25), els de parets i sostres (16), la instal·lació de plaques solars (16), els elements per estalviar aigua (13), la col·locació de leds (11), de calderes de biomassa(8) i d’aparells d’aerotèrmica (4).
L’alcaldessa d’Avià, Patrocini Canal, ha posat en valor la decidida aposta del consistori per contribuir a la lluita contra el canvi climàtic. “Tots podem ajudar a millorar la sostenibilitat. Des de les administracions es poden fer moltes accions, però a nivell individual també convé ser conscient que qualsevol gest, per petit que sigui, suma i molt”. En aquest sentit, ha afegit que “convidem als avianesos i avianeses a seguir aprofitant les diverses subvencions que tenen a la seva disposició en el nostre ajuntament”.

Noves ajudes per a aparells d’osmosi

Aquest 2021 l’Ajuntament d’Avià ha inclòs en les ajudes per fomentar l’estalvi energètic una subvenció de fins a 300 euros per a la instal·lació d’aparell d’osmosi per tractar l’aigua de boca. L’objectiu és ajudar a reduir el consum de plàstics de les famílies i contribuir a la sostenibilitat.
A més de les ajudes per a l’estalvi energètic, el consistori també ofereix bonificacions de fins a 1.000 euros anuals de l’Impost de Béns Immobles (IBI) als propietaris d’habitatges que instal·lin plaques solars.

Estalvi verd de 40.000 euros

L’Ajuntament d’Avià estalvia uns 40.000 euros anuals per la reducció del consum de la seva factura elèctrica. Aquestes diners són els que es destinen a atorgar les ajudes esmentades.
Aquest estalvi és fruit de les mesures adoptades en el mandat 2015-2019 amb accions com el canvi de les velles lluminàries per unes de noves de leds, la instal·lació de plaques solars en edificis municipals i la col·locació de plaques tèrmiques als vestidors del camp de futbol. A l’escola també es van posar llums leds i es van aïllar els sostres, igual que a l’edifici de l’Ajuntament.

Solidaritat i sostenibilitat amb la ONG Fassulo

El consistori avianès també col·labora amb projectes de sostenibilitat mediambiental amb la ONG Fassulo, del Senegal, des del 2018. Fins ara ha donat 11.000 euros per a la construcció d’un pou i les instal·lacions necessàries per extreure’n l’aigua i canalitzar-la per regar horts a través de plaques solars (5.000 euros) i per acabar un centre de salut dotat amb plaques solars (6.000 euros).

X