L’Ajuntament de Berga considera que la supressió d’una de les línies del Serra de Noet és per evitar la segregació escolar

El govern de l’Ajuntament de Berga considera que la supressió d’una de les tres línies d’ESO llançades a la preinscripció per part del Serra de Noet (i l’obertura d’una quarta a l’IES Guillem de Berguedà) pretén evitar que només quedin places disponibles al Serra de Noet. Així, diu, s’evita que tota la matrícula viva (és a dir, els alumnes que es matriculen un cop iniciat el curs) vagi a parar al Serra de Noet i que aquest tipus d’alumnat pugui repartir-se en tots dos centres.
Malgrat tot, el regidor d’Educació, Eloi Escútia, ha admès en declaracions a l’Aquí Berguedà que convé treballar perquè el Serra de Noet ofereixi batxillerat i cicles formatius: “Estem en contacte amb el Departament i amb l’institut perquè, com tot se n’ha de parlar. El Departament no acostuma a optar per llançar una única línia de batxillerat en un centre, però treballarem per arribar a un consens”.

Les xifres de la preinscripció

L’institut Serra de Noet ha tingut 49 preinscripcions del total 90 places que va oferir, mentre que el Guillem de Berguedà ha superat el centenar, després d’oferir-ne també noranta. La decisió del Departament d’Ensenyament ha estat suprimir una de les tres línies que s’oferien al Serra de Noet i obrir-ne una quarta al Guillem de Berguedà, de manera que el centenar de famílies que han optat pel Guillem de Berguedà com a primera opció podran matricular el seu fill a l’institut i, a més, quedaran places disponibles per a matrícula viva. El mateix passarà al Serra de Noet, que, si no hi ha canvis d’última hora, quedarà amb dues línies, però també tindrà places disponibles per a alumnes que es matriculin un cop iniciat el curs.

El malestar del Serra de Noet

La comunitat educativa ha emès un comunicat en les últimes hores on expressa el seu malestar per les darreres decisions del Departament d’Educació. No entenen que se’ls hagi tret la tercera línia per tal que les famílies puguin matricular els seus fills a la primera opció escollida, però en canvi s’aboqui l’alumnat del Serra de Noet a canviar de centre un cop finalitzen l’etapa d’ESO i volen seguir estudiant o formant-se.
A més, des de l’Institut Serra de Noet recalquen que el Departament ha invertit 4,5 milions d’euros en la construcció del nou institut i entenen que s’estan desaprofitant les instal·lacions i malgastant recursos i fons públics. A banda, l’institut assegura que, amb la decisió, el Departament ha perdut una nova oportunitat de reduir ràtios i millorar dos aspectes: la qualitat de l’educació des de l’àmbit pedagògic i també el disseny de circuits per evitar la propagació del coronavirus.

X