(Im)possible, un conte que obre les portes a la diversitat funcional

Un llibre que treu la tela de sobre a una temàtica molts cops massa invisible. Un llibre que destapa una història admirable, una aventura de superació que neix al Berguedà, però que travessa fronteres. Un llibre que apropa la diversitat funcional a les aules de les escoles com mai havia passat. (Im)possible, l’àlbum infantil il·lustrat per Montse Clotet que explica la vida del berguedà Xavier Pujols fa mesos que és una realitat, però té corda per temps i aquest divendres passat es va presentar al Local del Blat de Gironella.
(Im)possible va ser un dels títols destacats d’aquest Sant Jordi passat. Explica com és el dia a dia d’una persona amb diversitat funcional que compta amb un assistent personal que l’ajuda en les tasques bàsiques com fer els àpats, ordenar la casa o fer encàrrecs. La vida que hi ha darrere d’aquests fets és la del Xavier i al llibre s’explica personificant un ocell (el seu animal preferit) blau (el seu color preferit). “Res del que hi ha al llibre és casual. Tot té un sentit i tot té relació amb el Xavi”, explica la il·lustradora Montse Clotet.
El Xavier té 37 anys, pateix una paràlisi cerebral des que era petit i, malgrat això, viu al seu propi pis, treballa, queda amb els amics, es desplaça amb la seva cadira elèctrica i utilitza el servei d’autobusos del transport públic, fa voluntariat a l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, s’ha llançat en parapent i ha viatjat per països de diferents continents.
La idea de fer un llibre sobre la vida del Xavi va aterrar al Consell Comarcal, quan l’ens va posar el focus en la diversitat funcional gràcies a una prova pilot que pretenia avaluar com canviava la vida d’una persona amb diversitat funcional que tenia un assistent personal.  “Arran d’això, vam creure que podíem anar més enllà i fer un conte infantil perquè això ens obria les portes de les escoles”, recorda la consellera d’Atenció a les Persones, Anna Maria Serra. Hi havia un precedent que feia pensar en l’èxit: el Consell ja s’havia implicat econòmicament en el conte ‘Vull tornar a ballar!’, que pretenia explicar el drama dels refugiats a nens de 3 a 7 anys.

Tallers a les escoles

La idea del conte sobre les persones refugiades va funcionar, i el conte sobre la diversitat funcional va pel camí. El mateix Xavi explicarà la seva història a les escoles a través de tallers que es faran fins a finals d’aquest curs en escoles de la comarca. De moment se’n faran a l’Escola Santa Maria d’Avià, a la Sant Marc de Gironella, a la Princesa Làscaris de Casserres i a Santa Eulàlia de Berga.

Un llibre que triomfa

El Xavi assegura que el llibre ha arribat molt més enllà de la comarca. Se’n sent orgullós, l’han felicitat amics de molt lluny i l’editor, Jaume Huch, reconeix que és un títol que ho té tot per triomfar: “És un àlbum homologable als millors àlbums de literatura infantil i juvenil que s’estan fent. Una de les claus de l’èxit és la sensibilitat amb la qual està tractat. La Montse Clotet ha trobat una manera molt dolça d’explicar la història del Xavi. T’hi sents interpel·lat i penso que ha agradat a pares i educadors, però també als nens i nenes”.
Precisament, la il·lustradora destaca tota la feina prèvia que hi ha hagut. Han calgut moltes trobades per conèixer a fons la vida del Xavi. Abans no es coneixien, però una amiga de la Montse que -com el Xavi- fa de voluntària al Sant Joan de Déu els va posar en contacte: “El Xavi és una persona admirable per la il·lusió que posa a tot el que ha fet i vol fer. Tot no és possible, però amb ajuda es poden fer moltes més coses, i el Xavi és una prova irrefutable d’això”.
El conte serveix per reivindicar la figura de l’assistent personal, un recurs que finança la Generalitat des del 2007 i que presta Ecom, un moviment associatiu de persones amb discapacitat física que treballa perquè les persones del col·lectiu s’empoderin i per aconseguir una societat inclusiva que garanteixi els seus drets. Un dels desitjos del Xavi és que Ecom tingui representació a la comarca. I el llibre obre camins perquè així sigui.