La desfilada de comparses de dijous de Corpus només es podrà veure amb seient assignat

Veure la desfilada de comparses de dijous de Corpus dependrà d’un sorteig que es farà el dia abans, dimecres. La Generalitat ha aixafat la guitarra a l’Ajuntament de Berga i l’ha empès a fer una passada sense públic movent-se pels carrers. Només hi haurà gent mirant les comparses en punts concrets del recorregut, asseguts, i amb aforament limitat.
Aquests seients se sortejaran dimecres, 2 de juny, a les 12 del migdia, i per participar-hi cal omplir aquest formulari aquest dimarts, 1 de juny, entre les 8 del matí i les 8 del vespre, o trucant al telèfon 93 821 43 34, de 9 a 14 h. Només hi haurà 700 places i el sorteig serà de 350, ja que cada guanyador podrà accedir a la zona de la passada amb un acompanyant. A més, l’assignació de places serà nominal i intransferible.
Les persones sol·licitants, no guanyadores del sorteig, formaran part d’una llista d’espera, i en el cas que es produeixi una baixa, se les avisarà per ordre consecutiu segons la llista dels números guanyadors. Si el nombre total de sol·licituds rebudes és inferior al nombre de places disponibles, es procedirà a l’assignació directa de les places entre les persones interessades.
El sorteig es farà el dimecres, 2 de juny, a les 12 del migdia. Immediatament després, es comunicarà a les persones guanyadores les places obtingudes per correu electrònic, o en el cas de no disposar-ne, per missatge de telèfon mòbil. Així mateix, se’ls informarà de l’horari i la forma d’accedir a la zona que els ha estat assignada per sorteig. En tot cas, les persones guanyadores i acompanyants caldrà que acreditin la seva identitat mitjançant la presentació del DNI, NIE o carnet de conduir en el moment d’accedir a la zona, no permetent-se el pas a qualsevol altra persona diferent.
 

Sense públic a peu dret

El pla inicial de l’Ajuntament de Berga era fer una passada d’uns 2 quilòmetres pels carrers del centre de la ciutat, amb públic distribuït a peu dret pel recorregut. Malgrat tot, els últims dies l’Ajuntament ha rebut una sèrie d’informacions contradictòries des de diferents departaments de la Generalitat per poder fer la desfilada, que l’han empès a canviar el format de l’acte.
El Govern dona dues opcions a l’Ajuntament: fer una passada amb públic assegut quan les comparses estiguin en moviment, o fer un acte estàtic, mentre el públic va circulant per davant de les comparses. Davant aquest escenari, l’Ajuntament ha optat per  la desfilada inicial a la normativa vigent, malgrat que això suposi fer un acte que limita l’aforament previst de públic.

“Decepció” i “menyspreu constant”

La regidora de Patum, Roser Valverde, ha explicat que “aquest no és el format d’esdeveniment que hauríem volgut, però és el que ens veiem obligats a fer per complir totes les mesures vigents”. Valverde ha afegit que “tant l’ajuntament com el Patronat de La Patum estem decebuts per la manca d’acompanyament de la Generalitat de Catalunya en l’organització de la passada. Pensem que la proposta inicial no comportava un risc major que els actes culturals multitudinaris que es faran aquest estiu amb el suport i vistiplau de la Generalitat de Catalunya. La Patum és Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la  Humanitat i estem cansats del menyspreu constant per part de les institucions catalanes envers la festa”.

Per on passaran les comparses?

La passada de la comparseria es farà el dijous, 3 de juny, a les 12 del migdia i en cas de pluja l’acte se suspendrà. La desfilada s’iniciarà al Convent de Sant Francesc, seguirà per la ronda de Queralt, la plaça de les Fonts, la plaça de Sant Joan i el carrer de la Ciutat fins a arribar a la plaça de Sant Pere. S’ha previst fer ús de la pirotècnia en alguna de les places, seguint les recomanacions i la normativa vigent en la matèria. L’organització habilitarà 6 zones al llarg del recorregut per tal que el públic pugui veure la desfilada amb seient assignat mitjançant un sorteig. En total, hi haurà 700 seients distribuïts en les zones següents: plaça Baylina i plaça de Sant Francesc (186), passeig de les Estaselles (46), Ronda Moreta (80), plaça de les Fonts (122), plaça de Sant Joan (88) i plaça de Sant Pere (178). La zona de la plaça de Sant Pere es destinarà íntegrament a persones majors de 65 anys.
L’organització ha establert un ampli perímetre al voltant dels carrers que formen part del recorregut que comptarà amb el suport dels cossos de seguretat i seguretat privada per evitar aglomeracions de persones. També s’habilitarà un perímetre als carrers que conflueixen amb l’itinerari de la desfilada que provocarà afectacions en l’activitat comercial i el veïnat de la zona abans i durant la passada. A més, es prohibirà l’estacionament de vehicles des de les 6 del matí del dijous, 3 de juny a les zones següents: tota la ronda de Queralt (des del carrer Pinsania fins a la cruïlla amb la ronda Moreta), el carrer Clavé, la plaça Baylina i la plaça de Sant Francesc (zona blava de davant de l’Escola de Música), plaça de les Fonts (zona de càrrega i descàrrega) i plaça de la Creu (zona blava situada al capdamunt de la plaça, davant de les màquines expenedores).
El primer tinent d’alcaldia, Ivan Sànchez, ha remarcat que “l’afectació a la zona del recorregut limitarà l’accés dels vianants, però no suposarà el tancament comercial dels establiments i bars que es troben en l’itinerari de la desfilada. El dispositiu preveu reprendre l’accés i la mobilitat tan aviat com hagi passat la comitiva per les diferents zones del recorregut per minimitzar les molèsties ocasionades. Des de l’Ajuntament de Berga volem agrair la col·laboració i la comprensió de la població”.

Plantada de la imatgeria patumaire

La segona proposta plantejada pel Patronat de La Patum durant la sessió ordinària del 21 de maig, va ser fer una plantada estàtica de la comparseria per exposar els elements de la imatgeria a la plaça de Sant Pere. Aquesta activitat es portarà a terme durant la jornada del diumenge, 6 de juny, de 10 a 14 h. L’accés a la plaça serà lliure i no caldrà fer reserva prèvia, però es comptarà amb personal de seguretat privada per evitar aglomeracions i afavorir la fluïdesa del trànsit de persones. Es recomana a la ciutadania evitar formar grups de més de 10 persones i dedicar el temps indispensable per visualitzar la comparseria per tal que tothom pugui gaudir-ne.

X