"Ens sentíem enganyats fa quinze anys, i ens en sentim ara"

Més queixes per la supressió d’una línia de 1r d’ESO a l’Institut Serra de Noet de Berga. Aquesta setmana s’ha pronunciat l’Associació de Mares i Pares (AMPA) del centre. Asseguren que la diferència abismal entre les preinscripcions al Guillem de Berguedà i el Serra de Noet no és casual, sinó fruit dels reiterats incompliments del Departament. I creuen que, si el Serra de Noet, ha tingut poc més de la meitat de places ocupades és perquè no disposa de cap mena d’oferta d’estudis postobligatoris. De fet, per insistir en les reivindicacions, han creat el Comitè de Defensa del Serra de Noet, format per pares, mares i membres de l’equip docent.
Les famílies del centre han expressat la seva visió dels fets en una roda de premsa on la presidenta actual de l’associació, Noemí Rodríguez, ha portat la veu cantant, però ho ha fet acompanyada de pares d’alumnes actuals i també d’exalumnes. Un d’aquests últims és Fermí Riu, que ha lamentat que les excuses que el Govern dona ara, ja les donava fa més d’una dècada: “Ens sentíem enganyats fa quinze anys, i ens sentim enganyats ara”.
L’actual presidenta de l’AMPA, Noemí Rodríguez, ha recalcat que el Serra de Noet és “un gran centre públic, amb grans professionals”, i ha insistit que “és exactament igual que l’altre institut públic de la ciutat”, tot insistint que la lluita no és entre instituts sinó contra qui planifica els cursos, que és el Departament d’Educació. Rodríguez ha exigit “un equilibri i una equitat entre tots dos centres” i ha retret al Govern que les seves decisions fan “que un institut tendeixi a la massificació, mentre l’altre es va despoblant progressivament”.
Les famílies consideren que, traient una línia al Serra de Noet i obrint-ne una quarta al Guillem de Berguedà, no s’aconsegueix evitar la segregació, sinó més aviat el contrari: “Si no s’hi fa res, es formarà una escletxa entre tots dos centres a curt termini”. I insisteixen que la solució passa per aprofitar els més de 3.000 metres quadrats de l’institut per portar-hi serveis promesos, com l’Escola Oficial d’Idiomes (EOI), i sobretot dotar-lo d’ensenyaments postobligatoris, sigui oferint-hi batxillerat o cicles formatius.
 

Els empresaris també entren en escena

En les últimes setmanes, l’institut ha aconseguit el suport de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà i de l’Associació Comarcal d’Empresaris. Precisament des de la patronal empresarial, Xavier Gual ha reivindicat en la mateixa roda de premsa que la batalla de l’institut va molt més enllà de l’àmbit educatiu: “Tenir més formació professional i estudis postobligatoris és indispensable per poder retenir el talent a la comarca. Si no ho fem, els joves de la comarca hauran d’anar a formar-se a fora, amb el perill que comporta que s’hi acabin quedant i no tornin”.
Les reivindicacions del centre fa gairebé un mes que duren. El cap d’estudis i director en funcions, Sergi Calvo, ha lamentat que, en aquestes setmanes, no han notat cap canvi de postura per part del Departament, que continua negant-se a donar una resposta per escrit al centre. A més, Calvo ha explicat que el nou conseller d’Educació, Josep González Cambray, fins ara era director general de Centres Públics, de manera que el canvi d’executiu al Govern no ha de ser una excusa perquè González Cambray està al cas de la problemàtica del Serra de Noet.
De moment, l’únic que se sap del Govern és que s’ha compromès a estudiar portar algun batxillerat al Serra de Noet, però no pas de cara al curs vinent (ja no hi són a temps), sinó per al 2022-2023. On sembla que no hi ha marxa enrere és amb l’assignació de línies: el curs vinent, el Serra de Noet en tindrà dues i el Guillem de Berguedà, quatre.

X