L’artista Berni Puig dona color al pati empedrat de l’entrada de l’hospital de Berga: “És una obra viva, canviarà amb els anys”

L’obra artística que els Departaments de Cultura i Salut van prometre a l’Hospital de Berga fa unes setmanes ja és una realitat. L’artista bagenc Berni Puig ha donat color al pati empedrat que hi ha a l’entrada nord de l’hospital. Hi ha pintat diverses franges de colors amb la idea que, amb el pas dels anys, els espais delimitats per colors es difuminin i es barregin entre ells, a causa del pas de les persones per sobre.
Puig ha explicat aquest dijous al matí, a la inauguració de l’espai, que és “una obra viva i dinàmica”. L’artista ha admès que la idea inicial era fer-hi una escultura, però la va descartar perquè va trobar més escaient fer-hi el mural: “Volia aportar a l’hospital un canvi, una millora, un gir, rehabilitar un espai sense ús… I amb una escultura no s’aconseguia”. Puig ha definit l’obra com “una instal·lació que vol que l’evolució es faci en el temps i amb el pas de la gent. Des de dalt es veu un mural, però els colors s’aniran barrejant i la intenció és que sigui una obra viva, en moviment i dinàmica”.
Pep Espelt, de Konvent, i Miquel Bardagil són els comissaris designats pel Departament de Salut per coordinar l’obra. Espelt ha explicat que els va semblar “una magnífica idea per donar valor a la feina del personal de l’hospital, la feina que no es veu”. Espelt ha remarcat que, des de Konvent, pretenen “donar a conèixer artistes aquí i per tot el món” i ha conclòs que, per l’obra a l’hospital, Berni Puig era ideal per “incorporar-hi aquest punt d’alegria”.

“Volíem donar peu a l’esperança”

A la roda de premsa també hi ha participat el director dels Serveis Territorials de Cultura a la Catalunya central, Lluís Cerarols, la gerent del CatSalut a la Catalunya central, Teresa Sabater, i la regidora de Cultura de Berga, Roser Valverde.
Cerarols ha explicat que la iniciativa és “transversal” i casa dos sectors com la cultura i la salut: “Hi ha hagut morts i patiment, i volíem donar peu a l’esperança i agrair la dedicació del personal sanitari i, en general, a tota la població”. En la mateixa línia, Teresa Sabater ha afegit que “una de les poques coses bones que ha tingut la pandèmia és aquesta unió d’esforços forçosa entre àrees que era complicat que cooperessin, i aquesta col·laboració és el que ens ha de donar una empenta per tirar endavant”.
Des de Berga, la regidora Valverde ha reivindicat que l’obra de Berni Puig també és una manera de fer valdre el talent que tenim a la comarca, de la mà de Konvent. Valverde també ha insistit que “la cultura també cura, té un pes comunitari que ens ajuda a fer xarxa i és un encert posar-la de valor i remarcar el seu paper”.
PRESNTACIO-ART-HOSPITAL

Primer dia sense pacients Covid a l’hospital

També ha estat present a la inauguració la gerent de l’Hospital Sant Bernabé, la doctora Anna Forcada, que ha celebrat que el dia és important per partida doble: per la inauguració d’un mural que canvia l’estètica d’una entrada a l’hospital, i perquè és el prim
Foracada ha explicat que, gràcies a l’obra, una part important dels pacients que estan ingressats a l’hospital podran veure els colors del pati quan treguin el cap per la finestra: “Són colors esperançadors”. I ha afegit que “hi ha coses més enllà de la medicina que també ens curen, i una és la cultura i l’art”.
Sobre la fita de 0 pacients ingressats per Covid-19, la gerent de l’hospital s’ha desfet en elogis cap al personal del centre, però també s’ha referit a l’Atenció Primària, que ara mateix és qui fa les vacunacions, un dels principals arguments per entendre el bon moment epidemiològic actual.

X