Prova pilot als peus del Pedraforca per evitar la massificació: el cotxe, aparcat a Saldes; i en bus fins a Gresolet

A la vista una prova pilot al Parc Natural del Cadí Moixeró per evitar els moments de massificació que es van viure l’estiu passat. El Parc, en coordinació amb el Consell Comarcal del Berguedà, habilitarà un autobús llançadora entre Saldes i el mirador de Gresolet l’últim cap de setmana de juny (el del pont de Sant Joan), coincidint amb l’Open Cavalls del Vent 2021.
L’objectiu és que els vehicles particulars que s’acostumen a acumular als entorns de la muntanya aquesta vegada se substitueixin per l’autobús que els acostarà a Gresolet. En paral·lel, l’Ajuntament de Saldes està estudiant quina pot ser la ubicació d’un aparcament que absorbeixi tot el parc de cotxes dels excursionistes que pugin en autobús a Gresolet.
La prova pilot al Cadí Moixeró és només una de les accions d’un pla de xoc que el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha presentat aquest dijous al matí de cara a aquest estiu. La Generalitat i els ajuntaments afectats per la massificació del medi natural diferents mesures per evitar nous episodis com els de l’estiu passat. Les accions van des de la presència d’agents cívics, el pagament per accedir als pàrquings, l’accés amb reserva prèvia, les millores en la senyalització i la delimitació dels espais transitables, fins al bus llançadora de Saldes.
Un altre espai que optarà per busos llançadora és el Parc Natural del Cap de Creus. A partir d’aquest divendres, el pas de vehicles entre Cadaqués i el far del Cap de Creus quedarà restringit entre les 9:30 h i les 20.00 h. Només es podrà fer a peu, en bicicleta o en els autobusos llançadora que s’hi habilitaran, cada 20 minuts. Per agafar l’autobús, els visitants hauran d’aparcar els seus cotxes a Cadaqués.

Reserva prèvia per a l’accés a les Capçaleres del Ter i del Freser

A banda, aquest estiu, per primera vegada, hi haurà control d’aforament al Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser. Les restriccions s’aplicaran en les dues vies d’accés a Queralbs, tant per la collada de Fontalba com per les Gorgues del Freser i Coma de Vaca. Per accedir a la collada de Fontalba, els visitants hauran de fer una reserva prèvia, amb un cost anticipat de 5 euros. El Parc, a més, ha limitat la capacitat via collada de Fontalba a un màxim de 100 vehicles per dia.

Aforament limitat a l’Alt Pirineu

El Parc Natural de l’Alt Pirineu també implementarà un sistema de reserva d’aparcament a la capçalera de la Vall Ferrera. Especialment, en zones emblemàtiques com la capçalera de la Vall Ferrera, la vall de Bonabé, Boavi, la Vall de Tavascan, la Mollera d’Escalarre o Sant Joan de l’Erm. A més, també s’està treballant per controlar l’accés motoritzat a l’aparcament de la Molinassa. Aquesta zona és una de les més freqüentades del Parc, ja que és el punt de partida per fer l’ascensió a peu a la Pica d’Estats.

Agents cívics al Delta de l’Ebre

El Parc Natural del Delta de l’Ebre controlarà l’accés de vehicles a la platja i a la barra del Trabucador, que és un espai molt freqüentat per autocaravanes i vehicles camperitzats, que hi passen la nit encara que estigui prohibit. El Parc i l’Ajuntament de la Ràpita concretaran la fórmula en els pròxims dies.
El Delta reforçarà la protecció a les zones de nidificació d’ocells de la Punta del Fangar, l’illa de Buda, el Garxal i les zones de nidificació, amb la presència d’agents cívics que alertaran de la necessitat de respectar l’entorn per preservar-ne els valors naturals. A les platges de Mitjorn i de l’Eucaliptus, el Parc regularà l’aparcament amb pals i cordes per protegir-ne la vegetació.

La relació de la pandèmia amb la massificació

La pandèmia i les restriccions de mobilitat han comportat problemes de massificació dels parcs naturals. L’increment de visites es deu, d’una banda, a la concentració dels visitants habituals, que han descartat altres destins; i, de l’altra, a l’arribada de nous perfils, menys conscients de la necessitat de preservar l’entorn.
Amb l’augment de les visites, també han crescut actituds inadequades com el passeig amb animals de companyia sense lligar, la circulació fora de pista, l’aparcament en llocs no autoritzats, l’abandonament d’espècies invasores com porcs vietnamites o tortugues de Florida, danys a pastures i destorb als ramats.

8 de cada 10 visitants sense consciència de l’impacte en l’entorn

Precisament, una enquesta recent assenyala que el 84% dels visitants dels parcs naturals desconeix que la seva conducta pot malmetre la biodiversitat. En aquest sentit, en les pròximes setmanes, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural iniciarà una campanya de conscienciació, a les xarxes socials, adreçada als joves, sobre la necessitat de respectar i conservar els espais protegits.