En només una setmana s’han detectat 47 positius al Berguedà, però l’edat mitjana ha caigut fins als 31 anys

Laboratori d'estudi de proves PCR. ICS GIRONA

Els casos també es disparen al Berguedà. Entre el 25 de juny i l’1 de juliol, l’última setmana hàbil amb dades oficials, es van detectar 47 casos positius de Covid-19. Són exactament 43 casos més que la setmana anterior, i és que veníem d’unes tres primeres setmanes de juny sense pràcticament nous positius.
El rebrot d’aquest estiu és singular respecte els d’altres èpoques. D’entrada, perquè de moment és l’únic que no s’ha notat a l’hospital de Berga, que continua en una situació estable, com en l’últim mes. De fet, els experts apunten que un nombre important de les persones que es contagien no s’han vacunat, i les dades ho deixen entreveure: la mitjana d’edat dels contagiats entre el 25 de juny i l’1 de juliol és de 31,43 anys. En canvi, la mitjana d’edat dels contagis des del març del 2020, quan va esclatar la pandèmia, s’enfila fins als 48,3 anys. Per tant, queda clar que aquesta última onada afecta eminentment als joves, que són precisament la franja que més ha tardat a poder-se vacunar i que, de fet, alguns –els menors de 30- no fa ni una setmana que poden demanar hora.
També s’ha notat un augment important en el nombre de PCR i testos d’antígens que surten positius. Després de gairebé un mes per sota del 2%, aquesta setmana el percentatge de proves positives s’ha enfilat fins al 8,68% i ja és per sobre de la dada percentual que fa mitjana de tota la pandèmia (7,27%).
Per municipis, els contagis d’aquesta última setmana tornen a focalitzar-se a Berga, que havia aconseguit ser pràcticament l’única capital del centre del país que contenia l’onada de casos entre els joves. En pocs dies els indicadors també s’hi han disparat: 26 casos els últims set dies a la capital. A Avià n’hi ha cinc més; a Puig-reig, quatre; a Bagà, sis; a Gironella, 2; a Borredà, dos; i a Guardiola, l’Espunyola, Montmajor i Casserres, un.
 

Dimecres, marató de vacunes sense cita prèvia però vetada als joves

Mentrestant, continua avançant a bon ritme la vacunació a la comarca. Ja hi ha el 43% de la població amb la pauta completa i aquesta setmana hi ha programada una marató de vacunes, a l’Hotel d’Entitats de Berga. Serà dimecres, 7 de juliol, de sis de la tarda a deu del vespre, i s’adreça a tots els majors de 30 anys.
Els joves entre 16 i 29 anys no hi poden anar, ja que quan el Departament va anunciar la marató encara no s’havia obert la seva franja i no hi ha prou dosis reservades encara. Això sí, Salut estudiarà fer maratons adreçades només al jovent en el futur, quan acabi la campanya que durant quinze dies portarà jornades de vacunació massives sense cita prèvia a tota la Catalunya central.

X