Més voreres i menys cotxes a la ronda Moreta

La ronda Moreta és a punt de canviar de fesomia. L’Ajuntament de Berga n’ha posat a concurs les obres de l’últim tram, entre els carrers Maixerí i Barcelona, d’una banda, i la ronda Queralt i la plaça de la Creu, de l’altra.
La novetat més significativa és que aquest tros de carrer passarà a ser d’un únic sentit de circulació, cap a la ronda Queralt. Això obligarà a canviar el sentit del carrer Barcelona. Els cotxes que vulguin anar cap al Vall per la ronda Moreta hi hauran d’accedir per la Gran Via, pujant pel carrer Barcelona, i girant a la dreta a la intersecció. Tot el tram passarà a ser de plataforma única, és a dir, les voreres i la calçada estaran a la mateixa altura.
Les voreres que toquen al barri vell s’eixamplaran —ara són molt estretes— i s’hi posaran arbres. Les d’aquesta banda seran de llambordes, i les de l’altra banda es faran d’un conglomerat rogenc.
ronda_moreta_planol_obres

Revulsiu per al comerç

L’objectiu és donar més espai als vianants i treure’n als cotxes, que passaran de tenir dos carrils disponibles a un de sol. L’Ajuntament admet que la zona “avui presenta espai insuficient per als vianants i té passos no adaptats per a persones amb mobilitat reduïda”. L’equip de govern d’Ivan Sànchez també creu que l’obra pot ser un revulsiu per als comerços de la zona, especialment per als compradors que van a peu. “Un dels objectius de l’actuació és dinamitzar comercialment la zona afavorint la connexió entre l’eix comercial del passeig de la Pau amb el del carrer Major amb la creació d’un carrer més espaiós, còmode i atractiu, que facilitarà els desplaçaments a peu”, diu l’Ajuntament en un comunicat.
Fins al 2019, l’obra no s’havia pogut fer perquè la carretera era propietat de la Generalitat. El govern va traspassar a l’Ajuntament la titularitat de la ronda Moreta i de la resta de carreteres que travessen la ciutat (carreteres de Solsona, de Ribes i de Sant Fruitós i el carrer del Roser).
Les obres costaran més de 300.000 euros i es paguen amb ajuts de la Generalitat i de la Diputació. Duraran dos mesos i mig i és previst que es facin durant la tardor.

X