S’endureix la vigilància a la riera de Merlès per evitar la massificació

Les restriccions a la riera de Merlès s’endureixen per preservar aquest espai natural protegit que pateix problemes derivats de la massificació. Així ho ha anunciat aquest divendres el conseller d’Entorn i Medi Natural, Pep Llamas, en una visita a la zona per explicar les noves mesures. A la visita també hi ha assistit l’alcalde de Santa Maria de Merlès, Josep Costa.
El Consell Comarcal del Berguedà -que té delegada la gestió de la riera-, aplicarà mà dura per evitar que hi hagi cotxes estacionats fora de les 17 zones especialment condicionades per aparcar.  Aquests espais tenen una capacitat per a 68 vehicles. Per fer-ho s’han incorporat al dispositiu especial d’estiu de vigilància de la zona membres de l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Cercs.
Quatre persones amb dos cotxes són els encarregats de tancar els dos grans accessos per carretera (nord i sud) per evitar que hi accedeixin més cotxes dels que poden aparcar en els espais condicionats. Es deixa passar per aquests controls als veïns de la zona i a les persones que s’allotgen en establiments turístics propers a la riera.
Pep Llamas ha explicat que es tracta “d’una mesura per treure persones i pressió”.  Així mateix ha explicat que “a partir d’ara, els cotxes que estiguin mal aparcats se’ls endurà la grua” i seran traslladats al dipòsit de vehicles de l’Ajuntament de Berga amb qui el Consell ha establert un conveni. Aquest nou control s’aplica “a petició dels alcaldes de la zona” amb qui els responsables del Consell s’han reunit recentment per fer balanç de la campanya de vigilància que s’hi duu a terme a l’estiu per preservar un espai natural molt freqüentat. “S’ha observat la necessitat d’adoptar mesures que serveixin per pal·liar la massificació d’aquesta zona”.
controls_acces_riera_merles_agost_2021_consell_comarcal_3

Prova pilot contra la massificació

El tancament dels accessos per carretera de la riera de Merlès, un cop s’omplin els aparcaments disponibles, “és una prova pilot. A  partir d’aquest setembre s’aplicarà en els municipis que hagin aprovat les ordenances” per regular l’accés a zones i espais naturals del Berguedà que pateixen massificació. Així mateix, el conseller Pep Llamas ha explicat que els alcaldes reben el suport del Consell Comarcal del Berguedà per gestionar la senyalització de les noves mesures.

Creix el nombre de sancions

Fins ara s’han imposat més de 500 sancions a persones que han incomplert la normativa de la riera de Merlès. “Es tracta d’una xifra molt elevada” ha dit Pep Llamas. En tota la campanya del 2020 es van posar 350 multes. Llamas confia que les noves mesures siguin efectives.

X