El bisbe Novell va deixar el càrrec perquè s’ha enamorat d’una dona

“Les raons estrictament personals” que van empènyer l’exbisbe de Solsona Xavier Novell a renunciar al càrrec es resumeixen en una de sola: s’ha enamorat d’una dona. Ho ha avançat el portal Religión Digital i ja ho han confirmat fonts del Bisbat de Solsona. Novell, de 52 anys, fa temps que manté una relació sentimental amb l’escriptora Sílvia Caballol, especialitzada en novel·la eròtica.

Caballol va néixer a Súria el 1983. És llicenciada en Psicologia Clínica per la Universitat de Barcelona i ha fet diversos cursos de sexologia, tècniques antiestrès i ioga. Divorciada d’un home d’origen àrab, es defineix com “una persona que anhela viure al màxim, i que busca emocions i sensacions noves”.

Diversos mitjans apunten que la parella ja viu a Manresa i, fins i tot, Regió7 assegura que l’exbisbe busca feina en una cooperativa de Lleida, ja que és enginyer agrònom.

Durant els deu anys que ha estat bisbe, Novell ha fet diverses declaracions controvertides que han provocat el rebuig i la denúncia de diversos col·lectius LGTBI. El 2017 va vincular l’homosexualitat amb “l’absència d’una figura paterna”. Les seves paraules van fer que hagués de sortir escortat pels Mossos d’una missa a Tàrrega. L’Ajuntament de Cervera el va declarar persona ‘non grata’.

En relació amb el procés independentista, Novell també ha protagonitzat polèmiques contradictòries. D’una banda, l’any 2013 va prohibir als capellans de Solsona que toquessin les campanes per la Via Catalana amb motiu de la Diada de l’11 de setembre. De l’altra, l’any 2014 va fer una crida perquè els feligresos votessin en la consulta del 9-N. Anys més tard, el 2019, l’aleshores bisbe va atribuir l’estancament del procés independentista a la immigració i el model educatiu.

En una de les seves recents glosses, la del febrer de 2021, Novell va assegurar que l’avortament és “el genocidi més greu i terrible de la humanitat”. En el mateix text, el bisbe encoratjava a “promoure iniciatives” per “ajudar les embarassades pressionades per la família, metges o elements externs a avortar” i també reclamava que es posés “fi” a l’avortament al país.

El mes d’abril passat, l’entitat LGTBI La Cugula de Solsona va iniciar una recollida de signatures en contra dels discursos “homòfobs i misògins” del prelat i en van aconseguir recollir al voltant de 300.

X